18 червня 2020 року пройшла зустріч першої заступниці міністра Еміне Джапарова з послом Туреччини в Україні Ягмуром Гюльдере, під час якої обговорили найболючіші питання окупованого Криму та підтримки кримських татар.

Про це йдеться на офіційній сторінці Міністерства закордонних справ.  

Зокрема, вказується, що Еміне Джапарова подякувала за підтримку Туреччиною територіальної цілісності України та політики невизнання анексії Криму і наголосила, що «для вищого політичного керівництва України одним з пріоритетів є звільнення громадян України з в’язниць на окупованих територіях». Вона також висловила надію у тісній співпраці щодо цього питання.

Перша заступниця міністра МЗС вказала на необхідність винесення комплексу наслідків щодо російської агресії в Криму та Чорноморському регіоні на принципово новий міжнародний рівень з наголосом на безпеково-оборонному вимірі.

«Сьогодні міжнародна риторика щодо Криму здебільшого стосується правозахисної площини. Я вважаю такий підхід звуженим та обмеженим, адже окупація Криму, його мілітаризація, – це не тільки «внутрішня» історія України, але і проблематика, яка має значно більше географічне охоплення. Вона поширюється на середземноморський та чорноморський регіони. Це питання військової та продовольчої безпеки країн регіонів», – сказала вона.

Ягмур Гюльдере, в свою чергу, запевнив, що питання Криму та ситуація з українськими політичними в’язнями Кремля перебувають на порядку денному турецької дипломатії та постійно порушуються Анкарою під час контактів з російською стороною.

Крім того, під час зустрічі дипломати обговорили питання реалізації домовленості між президентами України та Туреччини щодо побудови житла для 500 родин кримських татар.