Росія продовжує застосовувати на Донбасі тактику контрольованої ескалації з метою примусити Україну погодитися на російські умови врегулювання.

Про це заявив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, повідомляє Укрінформ.

Він зазначив, що російські збройні формування продовжують здійснювати окремі збройні провокації, щоб примусити Україну погодитися на російські умови врегулювання.

«Ми чітко розуміємо, що робить Росія. Вона продовжує застосовувати свою тактику контрольованої ескалації, коли спалахи бойових дій служать інструментом тиску, щоб вимогами та залякуванням змусити Україну прийняти визначений Кремлем шлях врегулювання конфлікту», – зазначив Цимбалюк.

Водночас він додав, що наразі покращено безпекову ситуацію для цивільного населення у зоні конфлікту та мінімізовано бойові втрати завдяки додатковим заходам з підтримки режиму припинення вогню, який почав діяти з 27 липня.

Саме через це, за словами дипломата, щоб зберегти режим припинення вогню, українська сторона не надала військову відповідь на збройну провокацію російських збройних формувань 6 вересня, коли були обстріли.

Також він розповів, що українські військові виявили граничну стриманість і 10 вересня, коли окупанти здійснили обстріл в районі селища Шуми Донецької області «після тижнів безпідставних звинувачень у порушеннях і навіть ультиматумів, незважаючи на чіткі докази протилежного у звітах СММ».