Сьогодні, 13 жовтня, президент Володимир Зеленський записав звернення до українців. У ньому він закликав співгромадян прийти на вибори й анонсував 5 питань до кожного.

Про це йдеться у відеозверненні президента Зеленського.

«5 важливих питань, щоб дізнатися твою думку. Не політиків з високих кабінетів. Не «незалежних» експертів … Чи не вперше в історії незалежності ми запитаємо «А що думаєш ти?». Чому твоя відповідь важлива? Тому що буде так, як вирішиш ти. Тому що Україна – це ти. У неділю, 25 жовтня, приходь і вирішуй. До речі, які будуть питання? Про це пізніше», – сказав президент.

Такі слова викликали великий резонанс не тільки у суспільстві, а й у ЗМІ та політиків. Водночас, дізнатися якісь подробиці поки що неможливо.

Так, керівник прес-служби ЦВК Костянтин Хівренко, у коментарі «КП в Україні» заявив, що «не відповідає на питання, які починаються з «якщо», мовляв, тільки після того, як «буде формалізований факт, тоді і буде предмет коментаря». Проте додав, що Центральна виборча комісія поки не веде ніяких підготовчих робіт до проведення всеукраїнського опитування.

«Мені не відомо, про що говорив і що анонсував президент. Звертайтеся до пресслужби Офісу президента. На сьогоднішній день ЦВК готується до проведення місцевих виборів і проміжних парламентських виборів в 208 мажоритарному окрузі», – сказав Костянтин Хівренко.

І не став вдаватися у подробиці, скільки потрібно часу ЦВК, щоб організувати всеукраїнське опитування.

Джерело в Офісі президента у коментарі «РБК-Україна» повідомило, що на всеукраїнське опитування 25 жовтня не будуть виносити спекулятивні питання по темі Донбасу. Така заява пролунала на тлі повідомлень, озвучених «окремими особами».

За його словами, інформацію окремих блогерів про питання не слід вважати автентичною.

«До речі, серед питань не буде спекуляцій навколо Донбасу та інших класичних провокаційних тем, які історично використовуються політичними групами в своїх агресивних пропагандистських фейках», – підкреслив співрозмовник.

Після появи такого анонсу, дійсно, деякі Телеграм-канали та інші соціальні мережі почали поширювати інформацію про те, що на всенародне опитування нібито винесуть питання щодо Донбасу, постачання води в Крим, зовнішньополітичного курсу тощо.

Відреагували і деякі політики.

Так, дипломат, ексміністр інфраструктури Володимир Омельян написав доволі саркастичний пост у Фейсбуці. На його думку, такий анонс від президента перед виборами – «дешевий трюк з підвищенням популярності партії-банкрута Слуга Народу на місцевих виборах» і він «не пройде».

Серед таких питань він назвав:

1. Чи повинен я звільнити і віддати під суд Єрмака?

2. Чи повинен я віддати держдачі і користуватися велосипедом?

3. Чи маю я позбутися впливу олігархів і створити справедливу країну з однаковими можливостями для усіх?

4. Чи пріоритетами держави має бути медицина, армія, освіта і інфраструктура?

5. Чи маю я домогтися низьких і простих податків для підприємців?

І зазначив, що саме президент «Зеленський несе персональну відповідальність за всю гоп-компанію, яку він привів в офіс президента, в уряд, в парламент і правоохоронні органи».

Варто також нагадати, що на початку вересня у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт, який міг би надати право Центрвиборчкому проводити в день виборів опитування громадської думки. Але цей документ так і не був розглянутий у сесійній залі. Опозиційні політики висловлювали думку, що під соусом такого опитування влада має намір легалізувати особливий статус для Донбасу.