Відновлення цілковитого контролю України над кордоном з Росією має величезне значення для виконання Мінських домовленостей. Європейський Союз закликав РФ до конструктивного вирішення цього питання та нагадав, що усі іноземні збройні формування, військова техніка та найманці мають залишити територію Донбасу, після чого там можуть бути проведені місцеві вибори. Так було заявлено на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.

«Ми вкотре наголошуємо, що повний контроль України над державним кордоном ― це дуже важливо для виконання Мінських домовленостей. Усі іноземні збройні формування, військова техніка й наймані бійці повинні залишити територію України», ― йдеться в заяві.

В ЄС підкреслюють, що місцеві вибори в ОРДЛО, проведення яких прописано формулою Штайнмаєра, мають проводитись згідно з українським законодавством й лише після того, як будуть створені усі потрібні умови для них, насамперед у сфері безпеки.

«Питання безпеки є необхідними для проведення місцевих виборів в окремих районах Донбасу, під наглядом БДІПЛ й відповідно до стандартів ОБСЄ. Ми пильно стежитимемо за розвитком подій та закликаємо Росію до раціонального підходу в цьому плані», ― наголосили в ЄС.

Нагадаємо. Проведення виборів в ОРДЛО та надання Донбасу особливого статусу прописано у формулі Штайнмаєра, яка була погоджена у Мінську представниками Тристоронньої контактної групи. Через узгодження цієї формули Україною проходять акції протесту, у тому числі на підконтрольному українській владі Донбасі ― люди переконані, що цей документ означає «капітуляцію України перед Російською Федерацією».

Згодом президент України Володимир Зеленський дав роз’яснення, що ніхто не планує здавати інтереси України. Зі свого боку спікером Верховної Ради Дмитром Разумковим було зазначено, що під час підготовки нового законопроекту про особливий статус Донбасу не буде перетнуто жодної «червоної лінії». Спікер наголосив,що новий проект закону про надання особливого статусу «розроблятиметься із залученням спеціалістів, громадськості, Верховної Ради, Офісу президента та закордонних колег». Це буде зроблено для того, щоб уникнути спекуляцій про можливість внесення до закону пункту про федералізацію України.