Щонайменше 1,5 млн тонн переважно російського вугілля перепродали державній компанії «Центренерго» українські фірми, які пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським. Деякі з них раніше фігурували у журналістських розслідуваннях про поставки вугілля з територій ОРДЛО.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.  

Журналісти-розслідувачі, вказують, що на Єдиному вебпорталі використання публічних коштів містяться дані про договори на поставку «Центренерго» вугілля від чотирьох українських фірм, які редакція вважає пов’язаними з Коломойським. Зокрема, мова йде про «Синтез Ойл», «Нафта форс», «Рекорд Сістем» і «Азонекс».

З липня 19-го по квітень 20-го вони продали держкомпанії 1,5 млн т вугілля.

Цікаво те, що до літа 2019-го всі вказані фірми не займалися вугіллям. Як тільки на державній «Центренерго» змінився менеджмент і Коломойський назвав його «зрозумілим», ці, не чужі йому фірми, почали імпорт вугілля і перепродаж його держкомпанії.

Далі розслідувачі проаналізували і постачальників, серед який знайшлися і реальні власники вугільних кар’єрів Росії. Наприклад, Іскандер Махмудов (№16 у списку Forbes.ru), Андрій Бокарев (№56), Костянтин Струков (№50), Михайло Федяєв, (№177), Володимир Гридин (№181). Опинився серед них і вугільний бізнесмен Руслан Ростовцев, який, за даними американської редакції Forbes, займається реекспортом вугілля з Донбасу.

Крім того, у списку постачальників пулу олігарха міститься Сергій Кучерявенко – підприємець, який може бути номінальним власником в інтересах представників «Газпрому» чи Держдуми.

Присутній тут також білоруський олігарх Микола Воробей, який взяв під контроль транзит російського вугілля і якого вважають товаришем кума Путіна Віктора Медведчука.

Журналісти вказують і на кілька фірм-ноунеймів, які не входять до промислових груп і не займаються добиччю, але перепродають вугілля незрозумілого походження. Деякі з них раніше фігурували у журналістських розслідуваннях про поставки вугілля з територій ОРДЛО.

Розслідувачі підкреслили, що через такий сплеск імпорту вугілля з Росії в Україні почалася криза з власним вугіллям. «Центренерго» суттєво зменшило закупівлі у державних шахт, склади були переповнені вугіллям, при цьому самі гірники не отримували зарплат.

Видання зазначило, що для скорочення імпорту з Росії «Центренерго» переводило енергоблоки з дефіцитного антрациту на розповсюджене українське газове вугілля і навіть зробило це. Однак фірми з орбіти Коломойського газове вугілля, якого в Україні вистачає, все одно імпортували з Росії і на торгівлі російським вугіллям фірми з орбіти Коломойського отримували відчутний заробіток.

Для розуміння схеми, видання навело один з прикладів, коли  грудня 2019 року на митниці оформили дві закупівлі: вугілля марки Т російської «Сибэнергоуголь» купили Трипільська ТЕС і «Синтез Ойл» з пулу Коломойського. Все це було куплено за однаковою ціною – 1957 грн/т. Тільки у вугілля, купленого ТЕС напряму, ця ціна кінцева. А от «Синтез Ойл» у грудні 2019 перепродавала вугілля марки Т на «Центренерго» за ціною – 2200 грн за тонну (без ПДВ). З націнкою – 243 грн на тонні.

Така націнка, з огляду на обсяги, які посередники з орбіти олігарха скуповували в Росії і перепродавали «Центренерго», перетворюється на сотні мільйонів гривень. Тож у разі, якщо припустити, що маржа становила хоча б 200 грн, сукупний заробіток – близько 300 мільйонів.

У цьому контексті варто нагадати, що з червня 2019 року «Центренерго» очолював Володимир Потапенко, якого призначили вже за президентства Володимира Зеленського, а прем’єром тоді ще лишався Володимир Гройсман. Фондом держмайна, який володіє 78% акцій «Центренерго», керував Віталій Трубаров.

Зміну керівництва «Центренерго» почали відразу після зміни очільників Кабміну та ФДМ Олексій Гончарук і Дмитро Сенниченко, але у судах все блокувалося. 29 травня 2020 року Фонду держмайна вдалося призначити в.о. гендиректора Олександра Корчинського, який розповідає, що зараз «Центренерго» використовує вугілля лише державних шахт.