13 січня – це останній термін для того, щоб укласти довгостроковий контракт на транзит російського газу в Європу через Україну. Саме так може бути за європейськими правилами та українським законодавством, заявив виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко журналістам у Берліні.

«Це вже виглядає як термінова процедура. Тому що за європейськими правилами, для того, щоб забронювати довгострокові потужності, потрібно зробити це заздалегідь», – зазначив він.

За його словами, і регулятор і оператор намагаються рухати дедлайни якнайдалі, щоб дозволити довгострокове бронювання, але, згідно українському законодавству, не можуть відсувати їх на довший термін.

«13 грудня – це дедлайн для довгострокового бронювання. Це надає особливої ​​важливості для початку реальних переговорів, тому що для переговорів немає цілого грудня, тільки два тижні», – підкреслив Вітренко.

Нагадаємо. Раніше виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко зробив заяву, що у разі відсутності контракту з Росією на транзит газу Україна з 1 січня 2020 року буде закачувати газ в свої підземні сховища. Він заявив, що «газ без документального оформлення, який буде заходити в Україну, закачуватиметься в підземні сховища газу як газ невизначеного власника».

Президент України Володимир Зеленський розповів про те, що у телефонній розмові з президентом Росії вони обговорювали зокрема і питання транзиту газу через Україну.

Глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що для продовження транзиту газу з 1 січня 2020 року Україна повинна закінчити створення нового оператора газотранспортної системи і підписати мирні угоди.

Юрій Вітренко сьогодні відзвітував про першу перемогу України: «Повна перемога! Україна знову перемагає! Ми виграли апеляцію по першій скарзі Газпрому на рішення Стокгольмського арбітражу! Подробиці трохи згодом».