Ми зобов’язані пам’ятати історії загиблих і постраждалих під час Голодомору сімей. Сталін здійснив геноцид, покликаний зломити дух українського народу, стерти його ідентичність і зупинити його прагнення до свободи і незалежності.

Про це заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо з нагоди Дня пам’яті жертв Голодоморів в Україні, передає пресслужба канадського уряду

«Сьогодні ми приєднуємося до українських громад у Канаді і по всьому світу, щоб згадати мільйони людей, постраждалих і загиблих під час Голодомору. З 1932 по 1933 роки тоталітарний радянський режим Йосипа Сталіна здійснив в Україні жахливий голод – геноцид, покликаний зломити дух українського народу, стерти його ідентичність і зупинити його прагнення до свободи і незалежності. Мільйони померли від голоду, багато хто з них діти, а інші були заарештовані, депортовані або страчені під час цієї жорстокої кампанії», – заявив прем’єр.

Читайте також: Голодомор: причини, наслідки та історичні паралелі

Він зазначив, що перед лицем такої жорстокості українці змогли вистояти і твердо дотримувалися своєї мови і своєї культури, навіть пори всі спроби режиму придушувати і переслідувати їх.

А у 1991 році, після більш ніж півстоліття радянського гніту і керівництва, Україна, нарешті, завоювала незалежність.

«Протягом десятиліть зловісна реальність Голодомору заперечувалася, а страждання українців були приховані від світу. Ми зобов’язані пам’ятати історії загиблих і постраждалих сімей. Ми повинні прийняти ці суворі істини і взяти на себе зобов’язання завжди діяти, коли права людини знаходяться під загрозою. У цю річницю я закликаю всіх канадців вшанувати пам’ять жертв Голодомору і визнати той внесок, який українські канадці внесли у побудову кращої країни для всіх нас. Я також підтверджую непохитну підтримку Канадою вільної і незалежної України», – підкреслив Трюдо.

Читайте також: Предстоятелі УГКЦ та ПЦУ відслужили спільну Панахиду за жертв Голодомору

Свою заяву Трюдо підсумував українською фразою «Вічна їм пам’ять», транслітерованою латиницею.

Нагадаємо. Голодомор – акт геноциду Українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932-1933 роках, шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української СРР та Кубані, де переважну більшість населення становили українці, з метою придушення українського національно-визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

На сайті музею Голодомору зазначають, що загальна кількість померлих через голод протягом тих років сягає 7 млн осіб. День пам’яті жертв Голодомору – четверта субота листопада.