Президент США Дональд Трамп схвалив плани Саудівської Аравії з витіснення Росії з нафтового ринку. Крім того, він планує призначити спецпредставників з енергетики в Саудівській Аравії для забезпечення присутності.

Про це повідомляє Politico.  

Вказується, що в ході телефонних переговорів, які відбулися 9 березня з наслідним принцом Мухаммедом бен Сальманом Дональд Трамп рекомендував йому «тримати ціни низькими, але зберігати їх рентабельними» для американських нафтових компаній.

Водночас зазначається, що ситуація з різким і дуже суттєвим падінням цін на нафту за два тижні після цього дзвінка застала адміністрацію президента зненацька.

«Ніхто і не думав, що вартість нафти впаде так низько», – підкреслив співрозмовник Politico.

Reuters вказує, що складна ситуація на нафтовому ринку через цінову війну між Росією та Саудівською Аравією, змусила Трампа призначити екс-радника з нацбезпеки у справах Близького Сходу та Північної Африки й колишнього помічника міністра Дена Бруйетта Вікторію Коутс спецпредставниками з енергетики в Саудівській Аравії.

Міністерство енергетики США зауважує, що таке призначення забезпечить «додаткову присутність» відомства в регіоні.

Нагадаємо. Ціни на нафту різко впали після того, як Росія не змогла домовитися з Організацією країн-експортерів нафти (ОПЕК) про додаткові скорочення видобутку.

Саудівська Аравія не хоче мати справ з Росію, яка порушувала домовленості з ОПЕК+ і замість скорочення видобутку нафти в реальності збільшувала його 3 роки поспіль.

Саудівська Аравія відповіла Росії на зрив угоди і запропонувала найбільші знижки за 20 років і збільшення видобутку нафти більш ніж на 2 млн барелів на день.

20 березня глава «Роснефть» Ігор Сєчін висловив сподівання на продовження співпраці Росії і Саудівської Аравії. І додав, що Росія чекає підвищення ціни на нафту до 60 $ вже цього року, тому що низька ціна не вигідна США.

Адміністрація Трампа розглядала можливість втручання в саудівсько-російську війну цін на нафту. І може запровадити нові санкції проти Росії. Адміністрація Трампа планує взаємодіяти з саудівцями через дипломатів Держдепартаменту, чиновників Міністерства енергетики та Раду національної безпеки.