Статистика показує, що на сьогоднішній день 4 мільйони домогосподарств України користуються супутниковим телебаченням. Тепер, щоб дивитися українські телеканали, доведеться платити. І для багатьох родин це досить солідна сума, яка вдарить по бюджету…

Які канали закодовано з 28 січня?

Платними вже зараз стали 23 телеканали:

6 каналів групи StarLightMedia (ICTV, СТБ, М1, М2, Новий канал, «Оце»),6 каналів групи «1+1 медіа» («1+1», «2+2», ТЕТ, «УНІАН ТБ», «Бігуді», «ПлюсПлюс»),9 каналів групи «Інтер» («Інтер», НТН, «Мега», Zoom, «Піксель», К1, К2, «Enter-фільм»)3 канали холдингу «Медіа Група Україна» («Україна», НЛО TV, «Індиго TV»).

Двадцять із них входять у топ-25 найпопулярніших телеканалів серед українських глядачів.

Які канали закодують найближчим часом?

Ще 10 українських телеканалів, які не входять до медіагруп, можуть найближчим часом закодувати супутниковий сигнал.

Це канали: MusicBox, Xsport, «Трофей», «Терра», «Наука», «Фауна», «Кус-Кус», «36.6», «Дача» та «Епоха».

Генпродюсер MusicBox Сергій Кобель підтвердив виданню дату кодування — 1 березня.

У пресслужбі Xsport повідомили, що вирішили кодувати сигнал і пізніше оголосять, коли саме це відбудеться.

За словами генпродюсера групи «Континент ТВ», куди входять «Трофей», «Терра», «Наука» та «Фауна», телеканали закодують найближчим часом.

Які телеканали поки що можна буде дивитися безкоштовно?

Інформаційні канали, які залишаться у безкоштовному доступі:

«5 канал» та «Прямий» (прямо чи опосередковано пов’язані з Порошенком),телеканали медіагрупи Медведчука (NewsOne, ZIK та 112),24 канал з орбіти мера Львова Андрія Садового, «Еспресо» (пов’язаний із бізнесменом Костянтином Жеваго),«Наш» колишнього народного обранця Євгенія Мураєва«4 канал», близький до ще одного ексдепутата Дмитра Добродомова.

Доступними будуть канали Суспільного мовника: «UA: Перший», «UA: Крим», «UA: Культура», «Рада».

Безкоштовними для перегляду залишаться також деякі розважальні канали, а також регіональні, що мовлять через сателіт.

Що хочеться додати?

Безумовно, платні супутникові телеканали – це загальноприйнята світова практика. І, можливо, такі зміни потрібні, але…

Але питання тут дещо в іншому. Про що думає влада саме зараз? Хіба такий крок доцільно робити, коли Україна зазнає втрат, страждаючи не тільки від російської військової агресії на Донбасі, а й від інформаційної війни, яку веде Росія?

З одного боку розглядається закон «про дезінформацію» під соусом боротьби з російською пропагандою, а з іншого – закривається доступ до українського телебачення і люди остаються один на один з кремлівською пропагандою і з російськими серіалами…

А найстрашніше, що люди, які мешкають на окупованих Росією та її посібниками територіях, взагалі не зможуть нічого зробити. Бо, навіть при великому бажанні та фінансовій спроможності проплатити, у них немає можливості це зробити.