За шість років російської окупації півострова у Криму зникли безвісти 45 осіб. Доля 15 з них досі невідома.

Про це повідомляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

Заступниця постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева зазначила, що Росія завжди на окупованих нею територіях і поза ними насильницькими діями проти людей намагається створити «атмосферу страху».

«Насильницькі зникнення – це один з обтяжливих злочинів, які здійснює окупант, створюючи атмосферу страху, залякуючи родичів і друзів зниклого. Такі злочини Росія скоює і на своїх територіях, коли тисячі людей у Чечні стали жертвами насильницьких зникнень, і на окупованих», – зазначила

Вона зазначила, що завдання України – документувати випадки насильницьких зникнень, здійснювати розслідування в рамках повноважень і залучати до розшуку міжнародні організації.

Держава має також підтримувати родичів зниклих безвісти. І мова йде не тільки про матеріальну допомогу, а й про надання психологічної підтримки та постійного доступу до інформації про стан розслідування.

«Ми маємо пам’ятати про імена всіх жертв насильницьких зникнень на наших територіях, адже за цифрами 45 і 15 стоять реальні люди, сльози і сподівання десятків і тисяч людей», – зазначила Ташева.

Крім того, у представництві нагадали, що Кабінет Міністрів формує комісію з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, з початком роботи якої представництво планує порушувати питання насильницьких зникнень на території Криму в період окупації, і перебуває на постійному зв’язку з прокуратурою АР Крим щодо кожного випадку зникнення.

Нагадаємо. Влітку 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти», який передбачає створення при Кабміні Комісії з питань зниклих безвісти за особливих обставин, функціонування Єдиного реєстру цих осіб, а також надання соціальної допомоги членам родин зниклих безвісти.

Минуло вже два роки з моменту ухвалення закону, а Комісія з питань зниклих безвісти за особливих обставин досі не запрацювала. Також не створено Єдиного реєстру. До її складу при уряді повинні увійти представники Служби безпеки України, Міноборони, Верховної Ради, Нацполіції, прокуратури, громадських організацій та Міжнародного Комітету Червоного Хреста.