Українцям можуть суттєво підвищити тарифи на холодну воду, але не зараз.

До кінця поточного року, можливо, не буде підвищений тариф на холодну воду. Однак, за рішенням Нацкомісії з регулювання електроенергії і комунальних послуг (НКРЕКУ) це все ж таки відбудеться. І питання тарифів вже зараз активно обговорюється серед чиновників і простих людей – споживачів.

Про це повідомляє «РБК-Україна».  

Водоканал нагадує, що діючий тариф був затверджений 5 лютого 2020 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ).

Тепер тарифи на холодну воду планують підняти на 19%.

Таким чином, 1 куб. м холодної води коштуватиме 27,35 грн (зараз встановлений тариф – 22,99 грн за кубометр води). Також у 2021 році за водопостачання громадянам доведеться платити 14,74 грн за 1 куб. м. водовідведення – 12,61 грн.

Мер Києва Віталій Кличко вже відреагував на цю інформацію і заявив, що не допустить у столиці підвищення тарифів на холодну воду. Проте не повідомив, яким чином зможе зробити так, щоб рішення НКРЕКУ не набрало сили.

В інших містах відсотки подорожчання відрізняються від столичних через різні умови подачі та відведення води. Але в середньому зростання розцінок складе близько 20%.

Політологи говорять про те, що не варто вірити обіцянкам мерів щодо не підвищення тарифів на комунальні послуги, тому що це є передвиборча стратегія і ціни все одно підвищать.

А експерти радять навчитися економії, наприклад, встановити лічильники, приймати душ замість ванни та спробувати оформити субсидію.