Сивохо не розуміє обурення суспільства та експертів щодо ідей створення «Національної платформи примирення та єдності» і «Консультативної ради». За його словами, це різні речі, але одного напрямку. Мовляв, все до миру, тож все вітається.

Такими думками поділився екс-радник секретаря РНБО України та лідер команди «Національної платформи примирення та єдності» Сергій Сивохо в інтерв’ю телеканалу «Україна».

За його словами, обидві ініціативи передбачають діалог, тож навіть попри те, що вони представлені різними органами, вони єдині за спрямованістю.

«Національна платформа примирення і єдності» (НППЄ), яка передбачає діалог з жителями непідконтрольного Донбасу, і планована «консультативна рада» за участю представників «Л/ДНР» на базі Тристоронньої контактної групи в Мінську – це різні органи, але які єдині за спрямованістю. Це, безумовно, різні історії. Але рухаються вони в одному напрямку. І все, що рухається до миру, це з нашого боку тільки вітається», – сказав він.

Раніше він не розумів, чому не сприймається його спільна з представниками ОПЗЖ «платформа примирення». Тепер Сивохо не може зрозуміти, чому суспільство і багато експертів неоднозначно сприйняло ідею створення при ТКГ Консультаційної ради.

«Ось скажіть мені, які експерти? У нас зараз кожен другий експерт. Звідки вони набралися цього свого експертного досвіду? Вони що, брали участь у вирішенні якихось конфліктних ситуацій? Ось це піврічне навчання, яке у них у всіх є, це що, дає якийсь божевільний досвід? Експерти зараз продаються і висловлюються за гроші, а гроші видає той, хто хоче вирішувати політику так, як йому потрібно. Тому експертна думка в даній ситуації не завжди є важлива», – заявив він.

А потім порадив ще раз послухати роз’яснення щодо так званої «консультативної ради» в Мінську. Де тут зрада?

«Я дуже хочу порекомендувати всім послухати ще раз пояснення Андрія Єрмака та Олексія Резнікова, що таке «консультативна рада» при ТКГ в Мінську. Хлопці, ну, там же все буквально розжовано. Там і так зараз при ТКГ сидять представники так званих «ДНР» і «ЛНР». Андрій Єрмак і Офіс президента намагаються ввести в переговорний процес людей, які представляють Донбас, але які живуть в Україні, щоб врівноважити позиції тут і там. Де тут зрада, поясніть мені? Ті люди сидять там з самого початку роботи ТКГ», – розповідає Сивохо.

На його думку, «консультативна рада» не матиме права голосу у вирішення якихось питань.

«Там будуть вироблятися думки, які можуть бути враховані або не враховані сторонами, які беруть участь в переговорному процесі. Я не розумію, що бентежить людей?».

Нагадаємо. 11 березня, радник секретаря РНБО Сергій Сивохо заявив, що на Донбасі «внутрішньо-український конфлікт», а не війна, яку розв’язала Росія.

12 березня член команди Зеленського, радник секретаря РНБО Сергій Сивохо анонсував проведення офіційної презентації Національної платформи примирення і єдності, але презентацію зірвали

16 березня депутати президентської партії «Слуга народу» написали звернення до секретаря РНБО Олексія Данілова з проханням звільнити його радника Сергія Сивохо.

30 березня Сергія Сивоху звільнено з посади радника секретаря Ради національної безпеки і оборони України на громадських засадах.

Сивохо прокоментував свою відставку, заявивши, що «на темі миру добре заходити в кабінети». І повідомив, що тепер у нього більше часу для просування «Національної платформи примирення та єдності».