Через пандемію коронавірусу може спалахнути епідемія кору через те, що 117 мільйонів дітей у 37 країнах залишаться без щеплень від цієї хвороби. Медики не можуть проводити вакцинацію на тлі боротьби з коронавірусом та через карантинні обмеження, зокрема, дотримання правил соціальних дистанцій.

Про це повідомляє видання The Sun з посиланням на Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).  

ЮНІСЕФ наголошує, що зараз медики фактично не можуть проводити у повному обсязі обов’язкову вакцинацію від кору, а деякі країни взагалі відмовились від вакцинації на деякий час.

«У 24 країнах вже перенесли дати вакцинації проти кору через те, що медики лікують хворих COVID-19. Очікується, що інші країни зроблять так само», — повідомляє ЮНІСЕФ.

У спільній заяві ЮНІСЕФ і ВООЗ закликають всіх лідерів країн прослідкувати, щоб вакцинація була проведена максимально швидко.

«Перенести дату вакцинації чи ні — це важкий вибір на тлі поширення COVID-19. Ми закликаємо лідерів країн посилити заходи, щоб простежити за дітьми, які залишаться без щеплень. Потрібно зробити так, щоб найбільш вразливі на кір країни провели вакцинацію якомога швидше», – заявили вони.

Група M&RI заявила, що вона підтримує необхідність захисту громад і медичних працівників від COVID-19, але попередила, що це не повинно означати, що дітей постійно випускають з уваги.

«Зараз необхідно прикласти термінові зусилля… щоб підготуватися до закриття прогалин в імунітеті, які буде використовувати вірус кору», – йдеться в заяві.

Наголошується, що у разі недотримання вакцинації від кору може виникнути ще одна пандемія, але уже серед дітей.

«Перебої в роботі звичайних служб вакцинації збільшать ризик зараження дітей смертельними хворобами, посилять нинішній тиск на національні служби охорони здоров’я і створять загрозу другої пандемії інфекційних захворювань», – додали в ЮНІСЕФ.

Ще у грудні 2019 року ВООЗ опублікувала звіт, в якому говорилося, що майже половина випадків захворювання на кір припадає на Україну, Демократичну Республіку Конго, Ліберії, Сомалі та Мадагаскар.

Кір є дуже заразною хворобою, вона не лікується, але попередити її можна завдяки вакцинації. Серед ускладнень найбільш серйозні – сліпота або набряк мозку. Крім того, вона підвищує ризик розвитку пневмонії та кишкових захворювань, які найчастіше призводять до смерті пацієнта.