Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун прокоментувала розповсюджений у мережі фейк, що стосується реклами «панацеї» від гіпертонії українського виробництва.Вона написала про це у Facebook.

«Пані Уляно! Сьогодні прочитала статтю про пільги на лікування гіпертонії з посиланням на закон від 30.07.2019 — препарат ***. Заповнила анкету, мені подзвонили. Виявилось, що це шахраї, і з вами це ніяк не пов’язано. Розберіться, нехай не використовують ваше ім’я!”. Ми отримали чимало таких повідомлень про те, що люди купили або були готові купити ці ліки, побачивши рекламу “диво-препарату”, нібито розробленого українськими науковцями. Це новий фейк, що шириться мережею», — пише міністерка.

Пані Уляна заявила, що ні міністерство, ні вона особисто не займається рекламою ліків – це виходить за рамки їхньої компетенції. Також пані Супрун нагадала, що держава не впливає на формування цін на ліки, оскільки в Україні діє вільний ринок. Роль міністерства у процесі ціноутворення дуже обмежена. Наприклад, існує програма «Доступні ліки» — фармакологічні компанії не можуть брати в ній участі, якщо ціна на їхні препарати занадто висока. Однак, участь у програмі не є обов’язковою. Також міністерка зазначила, що в Україні діяльність онлайн-аптек є незаконною. Крім того, не можна замовити ліки телефоном чи поштою.

На сайті, де продаються «диво-ліки», розміщено логотип Міністерства охорони здоров’я, однак це односторінковий сайт, його рубрики не працюють. Крім того, сайт російськомовний, хоча всі сайти державних установ мають бути виключно україномовними.

«В Україні можна продавати лише ті ліки, які пройшли спеціальну перевірку та мають державну реєстрацію. Цей препарат, звісно, реєстрації, не має», — зазначається в дописі.

Міністерка дала поради, як вберегтися від шахраїв та як безпечно і легально дістати ліки:

радитися щодо ліків зі своїм сімейним лікарем;пацієнти з астмою, серцево-судинним захворюваннями та цукровим діабетом можуть отримати препарати безкоштовно або з мінімальною доплатою в рамках програми «Доступні ліки»;перевірити препарати, які закуповуються державним коштом, можна на офіційному сайті ;реклама, яка пропонує ліки «від МОЗ» є 100% фейковою, на неї треба скаржитися та повідомляти в міністерство, щоб її заблокували;у разі виявлення фальсифікату потрібно повідомляти до Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками;користуватись додатком «Ліки контроль» для виявлення ліків заборонених для продажу.

Пані Супрун закликала молодше покоління допомагати своїм батькам, бабусям та дідусям шукати достовірну інформацію. Такі люди є більш вразливими до шахраїв у мережі.

«Ця історія насправді передусім про критичне мислення та медіаграмотність. Знаю людей, чиї батьки вже були готові купувати такі ліки, але вчасно порадилися зі своїми дітьми, які впевненіше почуваються в мережі», — заявила міністерка.