У своєму прощальному зверненні перед громадою колишня виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, чому в Україні й досі заборонений медичний канабіс. За словами Супрун, таку ініціативу заблокував міністр внутрішніх справ Арсена Аваков, зазначивши, що для прийняття такої постанови необхідно змінювати кримінальний кодекс України.

«Ми в останнє засідання уряду подали зміни до постанови [КМУ, №770-2000-п], щоб медичний канабіс став доступним для пацієнтів. Всі погодили: СБУ, МЕРТ, Мінфін, ми… Єдиний, хто заблокував, це був Аваков і МВС. Два рази ми передавали це і два рази вони відмовилися [погоджувати], бо казали, що треба змінити кримінальний кодекс. Але це неправда, бо це медичний канабіс, який так само, як інші наркотики, що є ліками, може контролюватися через Держлікслужбу. Тож можете подякувати пану Авакову за те, що немає медичного канабісу зараз в Україні, доступного для наших пацієнтів», – сказала Супрун.

Супрун: медичний канабіс заблокував Аваков

ЧОРТ ЗАБЛОКУВАВНеодноразові спроби МОЗ перенести канабіс до теблиці II (контрольований обмежений обіг) у Переліку наркотичних речовин блокувалися на засіданнях уряду міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Про це заявила Уляна Супрун у п'ятницю під час прощання з громадою. "Ми в останнє засідання уряду подали зміни до постанови [КМУ, №770-2000-п], щоб медичний канабіс став доступним для пацієнтів. Всі погодили: СБУ, МЕРТ, Мінфін, ми… Єдиний, хто заблокував, це був Аваков і МВС. Два рази ми передавали це і два раза вони відмовилися [погоджувати], бо казали, що треба змінити кримінальний кодекс. Але це неправда, бо це медичний канабіс, так само, як інші наркотики, що є ліками, він може контролюватися через Держлікслужбу. Тож можете подякувати пану Авакову за те, що немає медичного канабісу зараз в Україні, доступного для наших пацієнтів".Це була чесна і пряма відповідь на моє запитання, чи справді вирішити питання медичного канабісу на рівні міністерства і уряду "легко і просто", як про це у квітні заявляла Zoryana Skaletska (Черненко), тепер – наступниця Уляни на чолі МОЗ.

Опубліковано Тарасом Ратушним – Taras Ratushnyy Понеділок, 2 вересня 2019 р.

Нагадаємо. Раніше з приводу введення медичного канабісу свою думку висловив директор центру психічного здоров’я та моніторингу наркотиків і алкоголю при МОЗ Сергій Шум. Тоді, в підтримку легалізації канабісу, він детально розповів, хто зможе користуватися медичною марихуаною, якщо її легалізують.