Вища рада правосуддя заявила, що тимчасове обмеження суддівської винагороди порушує конституційні гарантії як незалежності суддів, так і судової влади в цілому.

Відповідна інформація з’явилася у Консультативному висновку ВРП до проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» №3279-д.

Вказується, що запропоновані урядом зміні не відповідають принципу верховенства права і порушують конституційні гарантії суддів і всієї судової гілки.

«ВРП вважає, що запропоновані зміни не відповідають визначеному Конституцією України принципу верховенства права… ВРУ, приймаючи закони, не має права допускати невідповідностей щодо будь-яких положень, прямо закріплених в Конституції України. Вважаємо, що законопроект № 3279-д в частині доповнення Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» статтею 29 порушує конституційні гарантії як незалежності суддів, так і судової гілки влади в цілому», – йдеться у заяві.

13 квітня депутати Верховної Ради внесли зміни до держбюджету, якими визначили граничну суму зарплат чиновників та суддів у 10 мінімальних заробітних плат на період карантину. У зазначеному максимальному розмірі не враховуються суми допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата щорічної відпустки.

Після прийняття відповідних змін урядом України Вища рада правосуддя зібралася на позачергове засідання, на якому й ухвалила відповідний висновок.

Нагадаємо. Мінімальна зарплата наразі встановлена на рівні 4723 гривні.