Шевченківський районний суд Києва зобов’язав Службу безпеки України розпочати розслідування діяльності американських бактеріологічних лабораторій в країні. Раніше Кузьмін та Медведчук вимагали відкриття кримінального провадження.

Про це повідомив народний депутат від партії «Опозиційної платформи – За життя» Ренат Кузьмін у Фейсбуці.

«Суд іменем України зобов’язав СБУ розслідувати діяльність американських бактеріологічних лабораторій, диверсій проти українців, а також зраду батьківщині і шпигунство українських чиновників», – написав він.

І додав відповідну ухвалу суду, де він разом з Медведчуком заявляє про «диверсії проти українців», «зраду батьківщині» та «шпигунство» українських чиновників.

«Публікую своє і Віктора Медведчука депутатське звернення про діяльність американських бактеріологічних лабораторій, про притягнення до кримінальної відповідальності українських чиновників за зраду батьківщині, шпигунство та диверсії, а також рішення суду за нашою заявою», – йдеться у повідомленні.

Крім того, нардеп опублікував депутатське звернення до голови СБУ Івана Баканова, яке було написане ним і головою політради «ОПЗЖ» Віктором Медведчуком 21 липня поточного року.

У зверненні йдеться про те, що уряди США та України у 2015 році уклали угоду, згідно з якою налагоджено збір та зберігання небезпечних патогенів на території України задля зменшення рівня біологічної загрози у США. Народні депутати заявляли про функціонування в України декількох «реорганізованих» закладів Міністерства охорони здоров’я з цією метою, при цьому посилались на деякі ЗМІ, як джерело інформації.

Також у зверненні міститься заява про нібито встановлення Сполученими Штатами контролю над українською системою епідмоніторингу. Тобто, США нібито вивчають в регіонах України застосування патогенів небезпечних захворювань, щоб дослідити їхню перспективність як біологічної зброї.

Медведчук з Кузьміним також заявляли про спалахи інфекційних захворювань у різних регіонах країни за останні роки та стверджували, що результати епідрозслідувань цих спалахів приховуються.

Нардепи вимагали відкриття кримінального провадження за статтями 111, 113 та 114 Кримінального кодексу (державна зрада, диверсія, шпигунство) та притягнення до відповідальності причетних до цього українських посадовців.

Оскільки СБУ не відкрила провадження й не почала розслідування вказаних у зверненні даних, нардеп Кузьмін звернувся до суду.

«Як бачите, попри шалений опір української влади, суд все ж зобов’язав СБУ почати розслідування діяльності американських бактеріологічних лабораторій і українських чиновників, які діяли далеко не в інтересах українського народу. Про результати розслідування і прийняте рішення обов’язково поінформую. Ілюзій щодо об’єктивності розслідування ми, звичайно ж, не маємо, але, як то кажуть, під лежачий камінь вода не тече. Всьому свій час. Влада зміниться, а кримінальні справи залишаться…», – написав Кузьмін.

Нагадаємо. 15 квітня на сайті проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» її лідер Віктор Медведчук звернувся до президента Володимира Зеленського, МОЗ та СБУ з вимогою надати інформацію про «роботу в Україні 15 військових біолабораторій США».

У той же час інспіровані в Росії фейки були озвучені в ефірі українського телеканалу «1+1», який належить бізнесмену Ігорю Коломойському. Зокрема, в програмі «Секретні матеріали» розповідалося про нібито наявність на території України американських лабораторій, в яких розробляється біологічна зброя. Після скандалу телеканал «1+1» заявив, що минулий сюжет був «поверхневим» і що вони планують продовжувати «розслідування» діяльності нібито наявних в Україні секретних біологічних лабораторій США.

У США відреагували на такі заяви і зазначили, що фейки про існування в Україні «таємних лабораторій», які фінансують Сполучені Штати, активно продукують російські ЗМІ та партія проросійського діяча в Україні Віктора Медведчука.