Київський апеляційний суд відкрив апеляційне провадження за скаргою представника журналіста та письменника Вахтанга Кіпіані на рішення суду першої інстанції щодо книги «Справа Василя Стуса».

Про це повідомила прессекретар Київського апеляційного суду Тетяна Геведзе у коментарі «Укрінформу».

Апеляційну скаргу було подано 24 листопада.

«Відкрито апеляційне провадження 26 листопада за апеляційною скаргою представника Кіпіані, (яка була подана – ред.) на рішення саме Дарницького районного суду від 19 жовтня 2020 року», – сказала Геведзе.

За її словами, дати розгляду справи поки не призначено. Наразі видавництво розсилає останні замовлення з 15 тис. примірників книжки, які було надруковано після рішення суду.

Читайте також: Митрополит Епіфаній прокоментував рішення суду про заборону книги «Справа Василя Стуса»

Щодо додаткового накладу книжки Кіпіані «Справа Василя Стуса», то у видавництві відповіли, що поки формують передзамовлення.

Нагадаємо. Українського поета, дисидента Стуса 1980 року засудили до 10 років примусових робіт і п’яти років заслання за антирадянську діяльність. Адвокатом на суді поета був Медведчук, який зараз є лідером проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя». У 700-сторінковій книжці журналіста, історика Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» зібрано архівні матеріали справи від арешту до смерті Стуса в таборі.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов Медведчука проти видавництва «Vivat» та історика і журналіста Вахтанга Кіпіані про заборону видання і поширення книги «Справа Василя Стуса». Суд визнав недостовірними деякі фрази, наведені у книзі, і зобов’язав видалити їх, а також заборонити розповсюджувати надрукований тираж книги та подальше її тиражування до усунення фраз, що несуть інформацію про Медведчука. Крім того, суддя ухвалила заборонити Кіпіані та видавництву поширення пов’язаної з книгою інформації у пресі, на радіо, телебаченні, в інтернеті та інших ЗМІ.