Сьогодні в Орджонікідзевському районному суді Харкова мало відбутися ще одне засідання у справі ексмера Слов’янська Нелі Штепи, яку звинувачують у державній зраді. Однак суд знову вирішив задовольнити клопотання захисників Штепи, які просили відкласти засідання у справі. Тепер через карантин.

Про це журналістам 16 жовтня розповів прокурор у справі Олександр Чекін, повідомляє кореспондент Суспільного.

Обвинувачена та її адвокати на засідання не з’явились.

«На сьогодні було заплановано судове засідання, однак у зв’язку з ускладненням епідеміологічної обстановки в Україні, це мотивація була виказана також у заявах (адвокатів — ред.), звернуто увагу на те, що Штепа має хронічні захворювання, які є небезпечними. Вони переживають за своє життя, здоров’я», – сказав Чекін.

У суді повідомили, що захист посилався на те, що ексмер, а нині кандидат у мери Слов’янська Неля Штепа хворіє на діабет.

Прокурор стверджує, що в суді забезпечені усі карантинні вимоги. І така поведінка – затягування судового процесу.

«Зала судового засідання дозволяє розмістити й обвинувачену, і її захисників з дотриманням дистанції, є засоби особистого захисту. Все що можна, суд не заперечує усе використовувати в цілях захисту. І я вважаю, що ці дії обвинуваченої та її захисту є затягуванням судового процесу», – сказав прокурор.

Варто зазначити, що ця справа дійсно безкінечна. Її розгляд неодноразово переносився «з поважних причин», при цьому деякі з них навіть не оголошувались громадськості. Однак можна пригадати перенесення через хворобу (Штепа за день до засідання лягала у лікарню), відсутність адвоката тощо.

Також у справі неодноразово змінювалися судді. Зараз, за клопотанням Штепи, справу розглядає одна суддя. Розгляд — на стадії підготовчого засідання.

Наступне засідання призначили на 29 жовтня.

Нагадаємо. Ексмера Слов’янська Нелю Штепу звинувачують у тероризмі та посяганні на територіальну цілісність України. Вона була затримана у липні 2014 року під час звільнення Слов’янська, однак у 2017 відпустили. Причиною став сплив термін запобіжного заходу, оскільки вже тоді кожного разу засідання переносились.

Цьогоріч у вересні Нелю Штепу зареєстрували кандидатом на посаду міського голови Слов’янська на місцевих виборах 2020 року.