Касаційний суд Франції 26 лютого виніс рішення на користь колишньої учасниці Femen Яни Жданової та відкинув касаційну скаргу прокуратури. Жданова у 2014 році атакувала осиковим кілком в паризькому музеї ляльку, що зображала російського президента Володимира Путіна, під час його візиту у Францію.

Про це повідомляє RFi.

У червні 2014 року Яна Жданова влаштувала в музеї воскових ляльок Гревен акцію «Лялька Пуду» на знак протесту проти війни на Донбасі. Акція відбулась 5 червня під час візиту Володимира Путіна у Франції, куди він приїхав на святкування 70-річчя висадки союзників у Нормандії.

У той день дівчина пронесла до музею осиковий кілок і встромила його в «Путіна». Після цього музей звернувся до суду з вимогою про відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди.

Суд не прийняв касаційну скаргу прокуратури, яка вимагала визнати «ексгібіціонізмом» те, що сама Жданова та її захист визначили як «політичну акцію». Вказується, що це рішення є остаточним і оскарженню у Франції не підлягає.

Наголошується лише, що Яна Жданова залишається винною за звинуваченням у «псуванні майна», а саме це звинувачення захист і не оскаржував.

Жданова заявила, що цілком задоволена рішенням суду, який таким чином поставив крапку в історії, яка тривала понад 5 років.