У зв’язку з пандемією коронавірусу депутати Верховної Ради розглядають можливість провести засідання на відкритому майданчику. І це може бути стадіон.

Про це заявила народна депутатка, заступниця глави фракції «Слуга Народу» Євгенія Кравчук в ефірі «Громадське».

Вона вказала, що мова йде не про те засідання, яке має відбутися 28 березня. Воно, якщо взагалі буде, пройде у будівлі парламенту з додатковими засобами захисту (маски, окуляри, рукавички). А от після цього вже може бути й стадіон.

«Дійсно, ми розглядали такий варіант «Б» — провести сесію, очевидно вже не цю сесію, яка буде в суботу, але можливо пізніше, чи на якомусь майданчику на свіжому повітрі, це може бути стадіон чи велика концертна зала. Ми думали про такий варіант, але остаточного рішення немає», — повідомила нардеп «Слуги народу».

За її словами, для цього потрібно ухвалити відповідне процедурне рішення, а для цього все одно всі мають зібратися і проголосувати.

«Щоб провести засідання в іншому залі або на вулиці, треба зібратися хоча б один раз і за це проголосувати. Що стосується відеозв’язку та відео голосувань, то це ще складніше, бо тут є роз’яснення Конституційного суду, що це має бути фізичне зібрання депутатів», — пояснила Кравчук.

Вона також розповіла, що 25 березня відбулося вже третє тестування роботи по відеозв’язку. Тож депутати тестують можливі технічні засоби такої роботи, і зокрема

«В чому технічна складність. Це має бути одночасне підключення великої кількості депутатів, і крім того має бути якимось чином зафіксовано, що це саме депутат біля камери, а не його брат, сестра чи кішка. Є багато нюансів, які ми маємо спочатку вирішити», — резюмувала Кравчук.

Водночас лідер парламентської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що вже 28 березня депутати планують зібратися на вулиці. Наприклад, на подвір’ї будівлі Верховної Ради.

«Засідання парламенту буде, ймовірно, на свіжому повітрі в суботу, просто у дворі Верховної Ради», – зазначила політик.