За результатами спостережень було вказано про необхідність модернізації американських збройних сил в умовах сучасної війни та використання техніки. Названо вразливі та повільні, а також найбільш необхідні військові засоби й обладнання.

Про це розповів начальник штабу сухопутних військ ЗС США генерал Джеймс МакКонвілл в бесіді з виданням Army Times.   

За його словами, активне застосування безпілотних літальних апаратів (БПЛА) під час бойових дій в Нагірному Карабаху вказує на необхідність модернізації американських збройних сил, в тому числі на важливість розвитку систем протиповітряної оборони.

Він пояснив, що саме методи ведення бойових дій в Нагірному Карабаху змусили багатьох замислитися над наступним питанням: чи не є, наприклад, танки надто вразливими, повільними та дорогими засобами для сучасної війни та чи не потрібно ще більш уваги приділити саме розробкам систем протиповітряної оборони для знищення безпілотників?

Генерал МакКонвілл назвав одним із шляхів розвитку систем протиповітряної і протиракетної оборони установку ракетних систем ближнього радіусу дії Stinger на бойові машини Stryker. Він зазначив, що в США розробляється безліч можливостей для розпізнавання скупчення безпілотників для подальшого їх знищення.

Водночас, додав, що танки і БМП все одно продовжують грати важливу роль на наземному театрі військових дій.

«Такі танки, як Abrams, і бойові машини піхоти, такі як Bradley, як і раніше грають важливу роль», – сказав він.

Крім того, наголосив на важливості максимально оперативної координації між різними родами військ під час бойових дій. Генерал підкреслив, що ЗС США мають безліч приладів виявлення, здатних ідентифікувати противника, а потім вибрати правильну систему озброєнь для боротьби з ним.

«Однак використання таких технологій не говорить про відсутність необхідності контролю з боку людини, участь якої знадобиться на найважливіших етапах ведення військових дій», – підкреслив МакКонвілл.

Він наголосив, що головне – захист військових.

«Ви повинні захищати солдат, коли вони пересуваються по дуже смертоносному полю бою», – додав він.

Варто зазначити, що в ході триваючих третій тиждень масштабних бойових дій по всій лінії фронту в зоні карабаського конфлікту обидві сторони активно застосовують ударні та розвідувальні безпілотники. При цьому деякі військові експерти зазначають, що значна частина втрат вірменської сторони в живій силі та техніці пов’язана саме з операціями безпілотної авіації противника.

Нагадаємо. 27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі спалахнув наймасштабніший за останні роки конфлікт. Міноборони Азербайджану звинуватило Вірменію у «масштабній провокації» та обстрілах, оголосивши про початок «стрімкого контрнаступу». Влада Вірменії у свою чергу звинуватила Азербайджан в ініціюванні наступу на Нагірний Карабах. Під час конфлікту сторони використовують танки, важку артилерію й авіацію.