Посол США в ОБСЄ Джеймс Гілмор звернувся до Постійної ради ОБСЄ із закликом продовжити санкції в зв’язку з триваючою агресією Росії по відношенню до України.

Відповідна заява опублікована на офіційному сайті ОБСЄ.  

Він нагадав, що у 2014 році Москва «побачила можливість скористатися періодом значних політичних змін в Україні та розпочала кампанію з подолання дипломатичних процесів, управління та територіальної цілісності свого суверенного сусіда України».

«Більше шести років російський уряд розпалював конфлікт на сході України, загрожуючи життю місцевих мирних жителів та знищуючи критичну інфраструктуру», – наголосив він.

І додав, що агресія Росії продовжується, незважаючи на вплив COVID-19 по всьому регіону.

Посол США наголосив, що конфлікт на сході України не є «внутрішнім», і відповідальність за нього лежить виключно на РФ, підкреслюючи той факт, що «довірені особи» в ОРДЛО не існували би без російської підтримки. Як би Росія не намагалася перекласти відповідальність за конфлікт на Україну.

«Справа в тому, що так звані «довірені особи» у контрольованій Росією Східній Україні не існували б без прямої підтримки з боку Москви. Ці сили покладаються на російську техніку та озброєння, які ніколи не були на службі в українських військових. Кілька ЗМІ та неурядових організацій задокументували наявність в Україні високотехнологічних систем електронної війни, танків та ЗРК. Всі вони могли надходити лише з Росії», – додав посол.

Він підкреслив, що відповідальність за конфлікт лежить виключно на Росії, хоч вона й намагається перекласти провину на Україну та інші держави.

«Як ми бачили на засіданні Постійної ради минулого тижня, Росія піде на все, щоб перекласти провину за цей конфлікт на Україну та інші держави-учасники. Повна відповідальність за цей конфлікт лежить на Кремлі. … Ані Сполучені Штати, ані Україна, ані будь-який іншої член Постійної ради не несуть відповідальності за конфлікт на сході України або за окупацію і передбачувану анексію Криму», – заявив посол.

Джеймс Гілмор також додав, що у той час, «поки Москва бореться за затемнення своєї ролі в цьому конфлікті, претендуючи на роль спостерігача в кулуарах», створені нею угруповання продовжують військові дії, а також обмежують рух персоналу Спеціальної моніторингової місії. Росія та її найманці, «яких вона фінансує, озброює та тренує, використовують пандемію для затримки, затримання, залякування та інше, переслідують членів Спеціальної моніторингової місії».

«Безпека та безпека Моніторингу є пріоритетним завданням цієї організації та держав-учасниць, багато з яких відрядили своїх громадян до Місії. Ми не будемо терпіти зусиль щодо націлення на членів цієї Місії, будь-то стрілянина зі стрілецької зброї, снаряди чи тонко завуальовані загрози збройними членами російських сил», – наголосив він, нагадуючи про нещодавні випадки, коли вогнепальні стрілецькі або вибухові снаряди знаходилися в безпосередній близькості від Місії.

Посол США в ОБСЄ також заявив, що США відкидають твердження Росії про те, що Москва поліпшила життя кримських татар та інших українців, які проживають в окупованому Росією Криму.

 Він наголосив і на тому, що сьогодні Росія продовжує репресії щодо релігійних меншин у Криму, а також призовну компанію на півострові, порушуючи міжнародне право.

«Ми закликаємо звільнити всіх громадян України, які Росія ув’язнила за свої політичні погляди чи мирну релігійну практику», – наголосив дипломат.

Він також нагадав, що російський уряд продовжує призов осіб у Криму до російських збройних сил, примушуючи осіб, захищених Четвертою Женевською конвенцією, служити силам ворожої сили. І наголосив, що це є серйозним порушенням цієї конвенції.

Підводячи підсумки, Гілмор підкреслив, що США виступає за продовження санкцій відносно Росії до тих пір, поки війна на Донбасі не припиниться, а Кримський півострів не буде звільнений.

«Ми приєднуємось до наших європейських та інших партнерів, підтверджуючи, що наші санкції щодо Росії проти Мінська залишаться в силі, поки Росія повністю не виконає свої мінські зобов’язання. Санкції щодо Криму залишаться в силі, поки Росія не поверне Україні повний контроль над півостровом», – резюмував посол США в ОБСЄ.