Сполучені Штати Америки продовжуватимуть у 2021 році продаж в Україну «Джавелінів» і патрульних катерів. Цьогоріч ними вже будуть озброєні підрозділи в зоні ООС.

Про це заявив посол України в США Володимир Єльченко в інтерв’ю інтернет-виданню «РБК-Україна».

За його словами, ракети Javelin є не тільки в програмі допомоги на 2021 рік, а й вже цьогоріч вони будуть на озброєнні підрозділів в зоні ООС.

«Будуть продовжуватися закупки «Джавелінів», вони є в програмі допомоги на 2021 рік. Крім того, вже зараз «Джавелінами» будуть озброюватися підрозділи, які направлятимуться в зону проведення ООС. А це вже зовсім інша розстановка сил», – наголосив він.

І додав, що «звичайно, ми будемо розміщувати таке озброєння з урахуванням Мінських домовленостей».

Посол також підкреслив, що наразі на перше місце варто би поставити модернізацію українського флоту.

Читайте також: Генштаб: Кожна з військових бригад в районі ООС буде підсилена Javelin

Він нагадав, що минулого року Україна отримала два кораблі класу Island, нещодавно США погодили продаж нам 16 швидкісних катерів Марк VI, оснащених усім необхідним обладнанням і навіть гарматами.

Читайте також: «Нам потрібні не тільки «Джавеліни»: УКК Америки направив звернення до двох партій США

Єльченко також додав, що це – сучасні патрульні катери, які США самі ввели в обіг лише у 2015 році, до цього часу вони нікому їх не передавали, тепер же вони будуть і в українських ВМС.

«Головна мета цього полягає в тому, щоб припинити російське домінування в Чорному та Азовському морях, американці це визнають, розуміють і тому допомагають нам», – підкреслив посол України в США.

Читайте також: США схвалили продаж Україні катерів Mark VI та супутнього обладнання

Нагадаємо. У березні 2018 року США затвердили летальну допомогу Україні, яка включала 210 ракет та 37 пускових установок Javelin.

У жовтні 2019 року адміністрація США дозволила продаж Україні 150 ракет та 10 пускових установок на суму 39,2 млн доларів США.

У грудні 2019 року Міністерство оборони України уклало контракти на постачання другої партії Javelin виробництва США.

У червні 2020 року уряд США провів необхідні процедури для затвердження продажу Україні 16-ти патрульних катерів Mark VI, а також пов’язаного з ними оснащення орієнтовною вартістю 600 млн доларів США.

17 червня 2020 року США передали Україні військове обладнання, в тому числі рації та протитанкові ракети Javelin.

Крім того, США планують надати ракети для катерів України та озброїти їх більшою вогневою потужністю.