Російська Федерація не здійснила кроків для стабілізації ситуації в регіоні, а навпаки ще більше почала працювати над дестабілізацією та підриву суверенітету України.

Про це повідомив координатор Місії США при ООН Родні Гантер, передає Укрінформ.

«З 2014 року дії Росії на сході України призвели до загибелі понад 13 тисяч людей та виникнення 1,5 мільйона переміщених осіб серед українців. Крім того, через її діяльність ще 3,4 мільйона потребують гуманітарної допомоги», – підкреслив він.

Американський представник зробив наголос на підривних кроках офіційної Москви щодо України.

«Росія продовжує заперечувати, що це вона контролює конфлікт на сході України, і брехливо називає себе посередником у цьому конфлікті, хоча насправді вона є підбурювачем», – заявив Гантер.

Координатор акцентує, що Росія не тільки блокує дипломатичні переговори, а і продовжує озброювати свої сили на окупованих територіях та підтримувати там так звану «владу».

«Президент Путін під час Нормандського саміту 2019 року погодився вжити заходів для поліпшення гуманітарної ситуації, а також у сфері безпеки на місцях. Однак згодом Росія намагалася зашкодити реалізації цих самих кроків у Тристоронній контактній групі як напряму, так і через своїх ставлеників», – наголосив представник США.

Крім того, було згадано про російське перешкоджання відкриттю пунктів в’їзду/виїзду, обміну утримуваних осіб, дотримання режиму припинення вогню, про що домовились в липні минулого року.

Зрештою, американська сторона закликала Росію припинити свою агресію на території України, припинити всі окупаційні дії й виконувати взяті на себе зобов’язання у межах Мінських домовленостей.