На сайті Університету Джорджа Вашингтона опублікували один з перших звітів американської розвідки про аварію на Чорнобильській атомній електростанції.

Звіт, датований 2 травня 1986 року, надав Мортон Абрамовіц, який був керівником Розвідувального бюро при Державному департаменті США.

У рапорті повідомляється, що розвідка країни не вважає дані про двох загиблих достовірними. Враховуючи масштаби розрухи й кількість людей, які працювали на реакторі, розвідники припускали, що загиблих мало бути більше в декілька разів.

Мортон Абрамовіц вважав, що щойно катастрофа сталася, працівників третього та четвертого енергоблоку мали евакуювати, однак ліквідаторів аварії все ще залишалось багато. Працівників, що залишились, керівник Розвідувального бюро назвав «залишена надія».

Якщо катастрофа відбувалась поступово, міркували розвідники, то допомога повинна була приїхати до четвертого енергоблоку. Вони підрахували людей, що перебували біля центру катастрофи, і отримали число, яке дорівнювало якнайменш 100 осіб. Всі ці люди, за їх думкою, мали одразу загинути або отримати смертельну дозу радіації.

Однак офіційні дані виявилися правдивими: під час вибуху загинуло 2 людини. Від наслідків опромінення протягом трьох місяців ще 31 людина загинула.