Списки для ймовірного майбутнього обміну утримуваними вже готові, але потрібно все ж розставити пріоритети щодо того, кого звільняти в першу чергу. Крім того, зараз Росія про це не говорить, а ми не знаємо, кого зажадають у обмін. Щоб не було, як з Туреччиною…

Про це сказав лідер кримськотатарського народу і нардеп від «Європейської солідарності» Мустафа Джемілєв у коментарі «Громадському радіо».

За його словами, першочергово потрібно звільняти тих, хто має проблеми зі здоров’ям або отримав найбільший термін ув’язнення.

«Нам передали список з СБУ на затвердження. І невдовзі вони будь-якою ціною все таки планують обмінювати людей. Але ми для себе визначили пріоритети: обмінювати потрібно передовсім тих, у кого найбільші терміни, наприклад, 17-18 років і по стану здоров’я. Списки вже готові, але зараз Росія просто не веде розмов про це», — сказав Джемілєв.

Мустафа Джемілєв підкреслив, що зустрічався з уповноваженою із прав людини Людмилою Денісовою і спілкувався щодо включення кримських татар в обмінні списки.

«Вона говорила: «Звісно включимо». Але я мушу сказати, що росіяни категорично проти звільнення кримських татар», – сказав лідер кримськотатарського народу.

Він також пояснив, що не за будь-яку ціну самі ці люди захочуть свободи. Він нагадав, як президент Туреччини допомагав звільнити двох людей, натомість Путін забажав у обмін двох терористів, співробітників ГРУ. Звільнені після цього заявили, що відмовилися б взагалі від обміну, якщо знали на кого їх обміняли.

«У нас там доволі ідейні люди. Якщо вони дізнаються, що їх обмінюють на бандитів, то вони можуть і відмовитися. От ми з допомогою Ердогана (президента Туреччини — ред.) звільнили Ахтема Чийгоз та Ільмі Умерова. Ердоган нам говорив, що попросив Путіна їх звільнити, а потім з’ясувалося, що в обмін на це Туреччина була змушена видати двох терористів, які на території Туреччини вбивали чеченських дисидентів. Це професійні вбивці, співробітники ГРУ. І от Умеров і Чийгоз говорять: «Якби ми знали, що такою ціною, то ми б не звільнялися», – наголосив Джемілєв.

І додав, що у разі, якщо зараз влада зробить щось подібне, до неї будуть неприємні питання від самих звільнених.

Тому тут можуть виникнути такі не приємні для української влади питання, що якщо люди вийдуть і скажуть: «Чого ви нас звільнили?» — пояснює Джемілєв.

Нагадаємо. 5 березня президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона в Мінську передала список з понад 200 прізвищ для майбутнього обміну утримуваними.

«Ми передали в Мінську список з понад 200 осіб. Це дуже важливо. Ми дізналися імена цих людей, де вони перебувають. Ми не знаємо, коли та з яких регіонів ми повернемо цих людей, але ми, безумовно, прагнемо цього», — сказав Зеленський.

6 лютого уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що у список, підготований Україною на найближчий обмін, включено 86 незаконно ув’язнених кримських татар.