Державне бюро розслідувань України вирішили повторювати дії російських слідчих, коли почали розслідувати так звану «справу українських моряків 25 листопада 2018 року» під час нападу військових Росії в Азовському морі.

«У справі моряків українські слідчі копіюють дії російських», – заявив адвокат Новіков.

Він зазначив, що всі їхні пояснення – «на користь бідним» і можуть бути застосовані проти України.

«Нам можуть зараз почати пояснювати, що вони нічого такого не мали на увазі, і що очікується, що експертиза дасть на це негативну відповідь, і тим самим остаточно очистить моряків, але це все пояснення на користь бідних. Якщо слідчий ставить експерту питання, він повинен бути готовий прийняти будь-яку відповідь. А керівник слідчого не повинен робити публічних заяв, які потім виявляються неправдою», — написав у Фейсбуці адвокат Ілля Новіков, який захищав інтереси українських моряків у судах Москви.

Сергій Вовк – слідчий суддя призначив судову експертизу, де пропонує вирішувати, чи були допущені «порушення військовослужбовцями, які виконували завдання, і чи не призвели вони до тяжких наслідків».

Як стало відомо, 9 жовтня голова ДБР Роман Труба зробив заяву, що Бюро займається дослідженням не дії моряків, а дій, які стосуються керування морськими судами в Азовському морі.

Одночасно адвокат Ігор Головань вказав, що розслідування ДБР у «справі українських моряків» — це «подарунок для країни-агресора».

«Слідчі ДБР із подачі агентів впливу держави-агресора активно сприяють Росії в проведенні підривної діяльності проти України. Буквально сьогодні з’явилися повідомлення, що Росія, як умову повернення захоплених українських кораблів, вимагає визнання Україною дій українських моряків злочином і провокацією», – сказав Головань.

Тобто, виходячи з сьогодення, слідчі ДБР разом з ФСБ займаються розслідуванням міфічного «перевищення влади та службових повноважень українськими військовослужбовцями».

Метою цих дій є послаблення позицій України на міжнародній арені, зокрема, у Міжнародному трибуналі з морського права.

Нагадаємо. 7 вересня між Українською державою та РФ відбувся обмін у форматі 35 на 35, незважаючи на заклики міжнародної спільноти звільнити моряків без усіляких умов та переслідування. До України в той день повернулися 11 незаконно засуджених у Росії громадян України, а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Українським морякам, які були звільнені в результаті обміну полоненими між Україною і Росією, вручили нагороди та підвищили у званнях.

Як відомо, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли та захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери «Бердянськ», «Нікополь» і буксир «Яни Капу», що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії суд в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити три українські військові кораблі «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу» та повернути їх під контроль України, а також звільнити 24 захоплених українських моряків.

4 листопада з’явилось повідомлення, в якому говориться, що перед тим, як вимагати повернення захоплених Росією в районі Керченської протоки українських кораблів, Києву потрібно визнати, що їхні дії були «провокаційними».