Рішення Дарницького районного суду про заборону поширення книги Вахтанга Кіпіані винесене таким чином, що заборонити поширювати «Справу Василя Стуса», насправді, неможливо.

Про це на написав народний депутат від «Європейської Солідарності» Микола Княжицький у Фейсбуці.

Він підкреслив, що заборона на продаж діятиме лиш на самого Вахтанга та видання Vivat.

«І ще про Вахтанга Кіпіані і абсурдне рішення суду на користь Медведчука. По-перше, воно ще в силу не вступило. Буде апеляція. По-друге, читайте рішення. Суд заборонив розповсюджувати книгу лише йому самому та видавництву «Віват». Тобто яке-небудь Yakaboo, оффлайн-книгарня або будь-яка книжкова розкладка може це робити безперешкодно. Судова заборона буде діяти лише якщо за прилавком стоятиме сам Вахтанг», – повідомив Княжицький.

Народний депутат також зауважив, що рішення суду поширюється на друкований тираж, а не на окремі екземпляри.

Читайте також: Історія повторюється: «Справа Василя Стуса» в суді за позовом Медведчука

До того ж, суд заборонив розповсюджувати не саму книгу, а «надрукований тираж книги» і таким чином Кіпіані може продати одну книгу, а всі інші екземплярів, скільки б їх не входило в «надрукований тираж» – ні.

Тобто, чіткої заборони розповсюджувати книгу у тому вигляді, як про це пишуть медіа, в судовому рішенні немає.

«Вони навіть забороняти якісно з радянських часів розівчилися», – зазначив Княжицький.

Читайте також: Кіпіані: Медведчук воює з книгою «Справа Василя Стуса», а попит на неї росте

Варто зазначити, що одразу після скандального рішення Дарницького райсуду заборонити розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука усі примірники розкупили за годину.

Про це Кіпіані повідомив у Фейсбуці.

«За годину книгу «Справа Василя Стуса» розкупили знов. Всі склади порожні – привіт куму Путіна. Але новий наклад знову буде!», – написав автор.

Нагадаємо. Сьогодні, 19 жовтня, Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу одного з лідерів партії «Опозиційна партія – За життя», проросійського депутата Віктора Медведчука.

Книга «Справа Василя Стуса» розповідає про справу, порушену проти українського поета у 1980 році за критику радянської влади. Його як «небезпечного рецидивіста» тоді було засуджено 10 років ув’язнення. Він помер 4 вересня 1985 року у карцері за підозрілих обставин.

Адвокатом Стуса на суді був Віктор Медведчук, який нині є лідером проросійської фракції ОПЗЖ у парламенті та кумом Володимира Путіна. Говорячи про Медведчука, Стус якось сказав: «Другого прокурора мені не потрібно».