Дарницький районний суд заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу Віктора Медведчука.

Про це повідомила кореспондентка «Суспільного».

На думку суду, у книзі є деякі фрази у книзі порушують честь та гідність.

Під час судового засідання під будівлею суду у цей час відбувалась акція протесту, на яку прийшли активісти. Близько 20 учасників повісили на паркан плакати із портретами Медведчука та Стуса.

Читайте також: Історія повторюється: «Справа Василя Стуса» в суді за позовом Медведчука

За словами адвоката Вахтанга Кіпіані В’ячеслава Якубенко, суд заборонив розповсюджувати книгу у тому вигляді як є. Однак це рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є у бібліотеках чи перебувають у власності.

«Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев’ять фрагментів у книзі «Справа Василя Стуса». Суд задовольнив позов частково. Тобто три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди», – сказав він.

Читайте також: Кіпіані: Медведчук воює з книгою «Справа Василя Стуса», а попит на неї росте

Автор книги Вахтанг Кіпіані зазначив, «що ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде».

«Рішенням суду маємо видалити ці епізоди. Я звичайно цього робити не буду», – наголосив він.

Нагадаємо. Книга «Справа Василя Стуса» розповідає про справу, порушену проти українського поета у 1980 році за критику радянської влади. Його як «небезпечного рецидивіста» тоді було засуджено 10 років ув’язнення. Він помер 4 вересня 1985 року у карцері за підозрілих обставин.

Адвокатом Стуса на суді був Віктор Медведчук, який нині є лідером проросійської фракції ОПЗЖ у парламенті та кумом Володимира Путіна. Говорячи про Медведчука, Стус якось сказав: «Другого прокурора мені не потрібно».

Книга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла у друк у травні 2019 року, а вже у серпні минулого року Медведчук подав позов проти Кіпіані, видавництва Vivat та друкарні «Юнісофт», де друкувалася книга. Проросійський депутат вимагає заборонення розповсюдження книги.

Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика, через що вимагає заборонити розповсюдження книги «у будь-який спосіб на будь-якій території».

Читайте також: «Справа Василя Стуса»: Денісову закликали забезпечити справедливий суд у справі Медведчука проти Кіпіані та Vivat (заява)

У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.