Підприємство, що входить до складу ДК «Укроборонпром» виграло арбітраж у Стокгольмі на $8,3 мільйона. Процес тривав майже рік і завершився перемогою українського оборонного підприємства.

Про це повідомляє пресцентр «Укроборонпром».  

Державна акціонерна холдингова компанія «Артем» виграла арбітражний процес в компанії США, яка не виконала контракт на виготовлення та поставку лінії для серійного виробництва корпусів великокаліберних снарядів на підприємстві.

«Колегія арбітрів Арбітражного Інституту Стокгольмської Торгової Палати повністю задовольнила позовні вимоги ДАХК «Артем» і постановила стягнути з компанії Gray Fox (Gray Fox Aviation and Logistics, Inc.) на користь заводу суму в розмірі $8,3 млн, отриману в якості авансу за контрактом, а також відшкодувати всі додаткові витрати, пов’язані з процесом», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що зараз підприємство вживає заходів для виконання зазначеного арбітражного рішення на території США.

Генеральний директор ДК «Укроборонпром» Айварас Абромавичус привітав з перемогою всіх причетних і вказав, що мова йде про майже 9 млн. доларів.

«Я вітаю колег з цією принциповою для нас та важливою для країни перемогою. Блискуча робота юридичного департаменту «Артема» та їх юридичних радників дала свій результат – позов повністю задоволено, заводу присуджено велику суму компенсації: і те, що було перераховано у якості авансу за контрактом, і всі витрати на юридичні послуги, і витрати на сам процес… В сумі, я думаю, це майже 9 мільйонів доларів», – сказав він.

І зазначив, що ДАХК «Артем» готовий працювати далі.

«Головне, що по завершенню всіх судових спорів ДАХК «Артем» готовий продовжувати виконувати контракт з новим постачальником обладнання – збудувати лінію і почати серійний випуск снарядів», – прокоментував він рішення Арбітражного суду.

Додатково Абромавичус відзначив роботу контррозвідки України.

«Варто відзначити роботу контррозвідки в цьому конкретному кейсі: завдяки їх інформації ми отримали докази неналежного виконання договору компанією Gray Fox для міжнародного суду, що істотно допомогло у здобутті перемоги», – підкреслив він.

Невиконанний контракт

У березні 2018 року державний завод ДАХК «Артем» уклав контракт в рамках державного оборонного замовлення з американською компанією Gray Fox на поставку стратегічно важливої лінії для виготовлення снарядів калібру 152 і 155 міліметрів.

У травні 2018-го ДАХК «Артем» заплатив постачальникові передоплату – $8.3 млн, але за рік обладнання на завод так і не було поставлено, а лінія не збудована.

Однак американська компанія від самого початку намагалася замінити обсяг та вартість обладнання для лінії, посунути строки поставок. І ближче до завершення контракту її представники взагалі перестали виходити на зв’язок і надавати інформацію на запити підприємства.

У травні 2019 року ДАХК «Артем» розпочала арбітражний процес проти компанії Gray Fox в Арбітражному Інституті Стокгольмської Торгової Палати з вимогою повернути сплачені кошти та розірвати договір через його порушення з боку постачальника.

Витрати, які були пов’язані з веденням міжнародного арбітражного процесу, ДАХК «Артем» покривала за рахунок власних обігових коштів.

Процес тривав майже рік і завершився перемогою українського оборонного підприємства.

За інформацією правоохоронних органів, кошти, отримані постачальником у якості авансу, були майже повністю перераховані на приватні рахунки керівництва Gray Fox та членів їхніх родин.

Повідомляється, що поки тривав судовий процес, головний операційний директор американської компанії, який керував проєктом, був засуджений у США до 12,5 років ув’язнення за організацію міжнародної схеми шахрайства, із зобов’язанням виплатити потерпілим 7 млн доларів відшкодування.