Таке сподівання висловив один з командирів українських добровольців, Дмитро Ярош, у своєму зверненні до президента Зеленського. Причиною досить гострої заяви стали відомі події в Золотому. Відповідний пост Дмитро Ярош розмістив на своїй сторінці в Фейсбуці вночі з 26 на 27 жовтня.

За словами Яроша, президенту Зеленському не варто «підігрувати Росії» та вимагати роззброєння добровольців, які базуються у Золотому на випадок відведення підрозділів ЗСУ – він просто не має на це морального права.

Дмитро Ярош нагадав подібний випадок з новітньої історії України. За його словами, люди, які керували нашою державою, так намагалися виконати Мінські домовленості, що наказали роззброїти один з батальйонів ДУК ПС на чолі з Чорним. Проти добровольців кинули не тільки підрозділи десантників, а й ствольну та реактивну артилерію. Проблемні питання вдалось владнати, коли Ярош із заступником НГШ прибули на базу, обійшлося без того, щоб українські «Гради» працювали по українським добровольцям. В тому інциденті на підтримку єдності добровольців та ЗСУ висловився й генерал Забродський. Завдяки цьому «російський план не пройшов».

Нагадавши владі цей історичний урок, Дмитро Ярош звернув увагу на головні переваги, які мають добровольчі формування. По-перше, їх підтримує суспільство. Будь-коли тисячі українців готові приєднатися до добровольчого руху, щоб захищати державу. По-друге, у них дуже високий рівень мотивації, вони не бояться загинути за Україну та не страждають, знищуючи ворогів. По-третє, добровольці виступають за національну єдність, і саме тому не вступають у боротьбу всередині країни, поки «існуюча тимчасова влада» дотримується певних меж.

Я вийшов з «бану»… Мабуть, вчасно.Колись давно, у далекому 2015-му році я лежав з пораненням у Дніпровській лікарні…

Опубліковано Дмитром ЯрошемСубота, 26 жовтня 2019 р.

Наприкінці свого посту Ярош не втримався від іронічного цитування президентської промови в Золотому: «Сподіваюсь на здоровий глузд президента, якому «42-ий рік і він – не лох».

Досить критично оцінив інцидент у Золотому ще один відомий лідер добровольців, засновник полку «Азов» та голова політсили «Національний корпус» Андрій Білецький. На його думку, найгірше, що ми побачили, це не побутове хамство президента, а відсутність у нього відповідей на головні питання, пов’язані з відведенням військ.

Про це Білецький написав у коментарі на каналі YouTube. Порівняння Зеленського та військових, з якими він дискутував, не на його користь. Як зазначив лідер політичної сили «Нацкорпусу», Зеленський до всієї країни ставиться «як до імбецілів». Весь час він ухилявся від серйозних питань, до яких прикута увага всієї країни, переходив на інші теми.

Андрій Білецький нагадав, що дискусія точиться не про саме розведення в Петрівському та Золотому. Це – пілотні проекти. Якщо розведення почнеться на цих ділянках, то воно продовжиться по всій лінії фронту, внаслідок чого до сірої зони потраплять 30 населених пунктів зі своїми мешканцями. Деякі з них, як, наприклад, Гранітне, відіграють стратегічно важливу роль в нашій обороні.

Журналістка Яніна Соколова записала відеозвернення до президента України Володимира Зеленського. Вона сказала, що їй… соромно.

«Спочатку ви називали мою країну «повією» в своїх жартах! Потім ви узгодили підписання угоди, яка може змусити мою країну капітулювати! Тепер ви хамите тим, хто захищав наш і ваш, до речі, зад всі ці 5 років війни! Доки мені буде соромно за вас, Володимире Олександровичу?»

А потім додала думку, яка після появи відео розмови Зеленського з добробатом, з’явилася у багатьох українців:

«Я дуже вам не раджу лаятися з тими людьми, які на даний момент є авторитетами нації, з людьми, які мають найбільшу цінність для кожного українця. Військові вам цього не пробачать. Думай… те, Володимире Зеленський», – сказала Яніна.

Соромно стало і українському режисеру, активісту та колишньому ув’язненому Кремля Олегу Сенцову, який зовсім недавно говорив, що Зеленський може й змінить щось в Україні у кращий бік. Він написав пост на своїй сторінці у Фейсбук, де підтримав військових та подякував за те, що «у нас все ще є своя країна».

«Переглянув вчорашнє гучне відео стендапа з серії #янелох. В результаті: сором за президента і гордість за добровольця. Не пишу про військових, бо не відчуваю на це морального права, оскільки не був на війні. Хочеться лише сказати їм ДЯКУЮ, за те, що у нас все ще є своя країна», – написав Сенцов.

Тим часом добровольці у Золотому заявили, що президент України Володимир Зеленський наказав їх викинути. Заяву записали на відео та виклали у Телеграм.

«Після хамської розмови з нами вранці і поширеного відео у соцмережах Зеленський віддав особистий наказ викинути нас із Золотого. Хочемо нагадати, що ми – ті ветерани, які звільнили Маріуполь, Мар‘янку та з десяток українських міст. Ми втратили побратимів, але не здали ворогу ані клаптика української землі. Ми прикривали ваші спини, поки ви сиділи в тилу. Зараз ви нас змушуєте до капітуляції, але ми на це не підемо», – заявили добровольці та ветерани війни.

І наостанок додали, що залишаться на місці до останнього, чого б їм це не коштувало, бо є закон. Є Україна.

«Ми назвали нашу акцію «Останній блок-пост» і ми залишимось тут до останнього, чого б нам це не вартувало. Ми тут на законних підставах. Це наш конституційний обов’язок – захищати Україну та її громадян», – підкреслили ветерани.