13 жовтня з Києва заплановано відправлення першої української спостережної комісії до тимчасово окупованої території Кримського півострова.

Активістами руху «Суспільство майбутнього» створюється Комітет сприяння демократичним виборам 25 квітня 2024 в Криму, котрі закликають усіх охочих долучитись до спостережної гуманітарної місії.

Про це у соцмережі Фейсбук повідомив активіст Сергій Мазур.

«13 жовтня о 23.00 з Києва за адресою Богатирська 25 розпочнеться відправлення першої української спостережної місії до тимчасово окупованої території Криму», ― повідомив Мазур.:

Активіст закликав взяти участь у

агітаційних групах завчасного повідомлення кримчан про вибори;місії щодо спостереження за виборами в Криму у 2019-2024 роках;спостережних групах, котрі слідкуватимуть за порядком виведення військ РФ з Криму по плану Штайнмаєра.

У програмі поїздки:

Роз’яснення гостям Криму прав і порядку проведення виборів у 2024 році;Правозахисна інспекція розведення військ РФ в Криму;Лекція про гуманітарну місію Петра Болбочана на Кримський півострів в 1018 році;Смачні частування українських прикордонників до свята Покрови.

«Є стратегічний шлях, котрий повинна забезпечити держава. Проте є ситуації, коли дуже багато факторів й тих, хто має вплив на рішення. В такому випадку країна може потрапити в зону турбулентності. Тоді найкращим інструментом буде безпосередня участь свідомих громадян, котрі відкрито і прямо кажуть про те, чого вони потребують.

В міжнародних домовленостях України важливим є не послідовне виконання. Міжнародна спільнота прагне миру, реінтеграції, зняття санкцій.

Виборчий процес на Сході ― відразу після виборів в Криму! Усе як і було обіцяли на Заході усі п’ять років. Спочатку Крим і вибори з українськими партіями, спостерігачами й поліцією.

Можна відібрати в України ядерну зброю. Пізніше ― Кримський півострів. Потім напхати його російською ядерною зброєю. Можна. Але тоді міжнародного права не існуватиме. І це проблема не України. Вчора ми, а завтра ― європейські країни. РФ прийде за кожним, як уже приходила в Чорногорію та Норвегію.

Розпочинати розмову потрібно не з Донбасу. Все почалося з Криму. Україна готова не тільки до виборів у 2024-му році, але й до дострокового виборчого процесу», ― йдеться у повідомленні активіста.

Нагадуємо. 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що українською стороною була дана відповідь у письмовій формі спецпредставнику ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартіну Сайдіку, котрий погоджує текст «формули Штайнмаєра».

Сайдік заявив, що «формулу Штайнмаєра» зафіксували листами учасників мінського переговорного процесу, а не одним документом.

Також в ОБСЄ повідомили, що розведення в Петрівському й Золотому розпочнеться 7 жовтня.

Але розведення військ відклали через те, що проросійські бойовики порушили режим припинення вогню у цих областях.