Азербайджанська SOCAR висловила бажання зберігати нафту в Україні. Однак в чинне українське законодавство зараз не дає змоги надавати таку послугу.

Про це повідомив гендиректор АТ «Укртранснафта» і голова нафтового дивізіону групи «Нафтогаз» Микола Гавриленко.

Він сказав, що компанія сама звернулася із запитом щодо зберігання. Однак законодавство України цього не дозволяє.

«Та сама SOCAR, коли звернулася до нас, сказала: «Ми хочемо зберігати у вас нафту в межах року з можливістю ухвалення рішення, куди її дівати: або переробляти у вас, або вивозити трубопровідним транспортом у бік Білорусі, або знову на воду з вантаженням на танкери і реалізовувати на вільному ринку». Наше законодавство такої можливості наразі не дає», – сказав він.

За його словами, компанія звернулася до Мініфіну з метою отримання дозволу на створення ліцензійного митного складу на базі своїх потужностей для надання послуги зі зберігання нафти і підкреслив, що нафта може спочатку зберігатися в лінійній частині ділянки нафтопроводу Кременчук-Лисичанськ, де є технічна можливість розмістити близько 400 тис. тонн нафти.

«Ми подали до Міністерства фінансів відповідні ініціативи, де, зокрема, пропонуємо визнати недіючу ділянку нафтопроводу ємністю з певними нюансами. Якщо це буде прийнято, ми зможемо вийти на ринок із такою ємністю, як ця лінійна частина нафтопроводу», –  уточнив він.

Голова «Укртранснафти» додав, що резервуарний парк у МНТ «Південний», який належить компанії, нині може вмістити 200 тис. куб. м, або 170 тис. тонн і підкреслив, що цього недостатньо навіть для розміщення нафти з двох танкерів по 90 тис. тонн.

«Навіть якщо ми один приймемо і покладемо на зберігання, то другий ми вже не зможемо прийняти для, припустимо, здійснення транспортування в інтересах Білорусі або Кременчука», – пояснив він.

Микола Гавриленко нагадав, що компанія планує розширення резервуарного парку МНТ «Південний» зі встановленням чотирьох резервуарів місткістю по 120 тис. кожен у рамках зобов’язання України перед ЄС зі створення мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів. Водночас законопроект зі створення запасів, який дасть обґрунтування для реалізації проекту, все ще перебуває на погодженні в міністерствах і відомствах.

Нагадаємо. Виконавчий директор НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко висловив ідею використання українських потужностей для надання нафтовидобувним країнам послуг зі зберігання нафти, якої нині є надмір.

В «Укртранснафті» повідомляли, що на даний час можливості зберігання нафти для іноземних компаній на території країни не врегульовані на законодавчому рівні, тому що нафта імпортного походження може перебувати на території України лише у двох режимах: імпорт і транзит, згідно з нормативно-правовими актами.

Глава НАК Андрій Коболєв заявив, що для зацікавленості постачальників нафти в послузі з її тимчасового зберігання, в Україні необхідно надати можливість не сплачувати ПДВ під час ввезення сировини.

«Якщо такий режим нам дозволять застосувати, то є можливість, що ми отримаємо додаткових клієнтів», – зазначив Коболєв.

За оцінкою якого доходи від надання цієї послуги можуть сягнути $1-3 млн на місяць.