У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про військово-консалтингову діяльність», у якому передбачено створення «приватних армій» для надання послуг за кордоном.

Відповідний проект закону «Про військово-консалтингову діяльність» №3005 з’явився на офіційному сайті Верховної Ради України.

Ініціатор законопроєкту – член фракції «Слуга народу» Ольга Василевська-Смаглюк (раніше була спецкором «ТРК «Студія 1+1»).

У документі зазначено, що під військово-консалтинговою діяльністю потрібно розуміти надання державам, юридичним чи фізичним особам за межами України послуг військового або охоронного характеру.

Подібні послуги не передбачають можливості утворення «приватних» армій всередині держави», а надавати їх можна буде «виключно за кордоном».

Зазначається, що таким чином на законодавчому рівні має відбутися врегулювання порядку військово-консалтингової діяльності та створення суб’єктів ВКД для «подальшого застосування спеціальних навичок та вмінь, офіційного працевлаштування та матеріального забезпечення». Мова йде про спеціалістів у військовій сфері, які з’явилися в Україні за роки військової агресії РФ.

«Норми проєкту закону спрямовані на гарантування працевлаштування осіб, які мають значний військовий досвід, ветеранів війни, учасників АТО, військовослужбовців звільнених із військової служби та колишніх працівників правоохоронних органів».

У проєкті закону запроваджуються жорсткі умови набуття особою права здійснювати військово-консалтингову діяльність на території України. І пов’язано це з відсутністю законодавчої бази обігу зброї. Таким чином, суб’єкт може бути лише на зовнішньому ринку.

«Особливістю діяльності такого суб’єкта є його спрямування на зовнішні ринки та заборону здійснювати військово-консалтингову діяльність на території України. Це пов’язане із законодавчою неврегульованістю питання обігу зброї в Україні».

Також у проєкті закону надається право суб’єктам військово-консалтингової діяльності здійснювати імпорт в рамках зовнішньоекономічної діяльності, ввезення в Україну та вивезення за її межі вогнепальної зброї, боєприпасів, пристроїв та патронів до неї виключно для здійснення договірних зобов’язань в державі територіальної юрисдикції відповідно до законодавство цієї держави та норм міжнародного права.

Запроваджується й Єдиний державний реєстр вогнепальної зброї та боєприпасів, пристроїв, патронів до неї, які знаходяться у суб’єктів військово-консалтингової діяльності. Законопроєкт має також вимоги щодо контролю за обігом такої зброї, боєприпасів, пристроїв та патронів до неї.

За словами авторки цього проєкту закону, унормування вже «пройшло публічне обговорення в експертному середовищі». Також вона додає, що участь брали експерти у військовій галузі, командири добровольчих батальйонів, учасники АТО.