Питання підвищення пенсійного віку в Україні є неминучим, які б м’які варіанти не придумали. Однак робити це «Слуги народу» планують не відразу і поступово.

Про це заявила глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова із фракції «Слуги народу», повідомляє «Економічна правда».  

Галина Третьякова говорить, що підвищення пенсійного віку не є питанням завтрашнього дня, але воно неминуче у найближчому майбутньому.

За її словами, необхідно піти на дуже плавне підвищення пенсійного віку. До прикладу, додавати 1 місяць на рік, починаючи з 2023 або 2025 року, а «інакше ми своїх дітей прирікаємо на ще гіршу долю і гіршу пенсію».

«Ми попереджаємо нашу молодь: дорогі діти, ми починаємо жити довше, людей похилого віку стає більше. Або ми будемо сідати на плечі платників податку, або зараз робимо накопичувальну систему і вирівнюємо ситуацію. Вирівняти солідарний рівень ми можемо тільки шляхом збільшення пенсійного віку», – заявила політик.

Третьякова також зазначила, що ресурси для модернізації солідарної системи обмежені.

«Я думаю, що жовтень 2017 року виявився дуже стресовим для людей, коли їм перераховували пенсії, тому ми проведемо індексацію в березні цього року і запустимо другу пенсію, а потім вже будемо думати, що вийшло, а що ні у реформі солідарного пенсійного забезпечення», – наголосила вона.

І додала, що жити ми сталі довше. Такого навіть при СРСР не було. І взагалі, «ми майже як Японія».

«Запитайте Пенсійний фонд, вони вам скажуть. Для пенсійної системи орієнтиром є тривалість життя людей, які досягли пенсійного віку, тобто скільки вони живуть з моменту виходу на пенсію до смерті. Кількість таких людей у нас збільшується. Зараз у нас 11,3 млн пенсіонерів, з них більше тисячі — це люди, які досягли сторічного віку. Такого не було навіть за часів СРСР, коли у нас було 16 млн пенсіонерів», – повідомила очільниця комітету Ради.

І додала, що про підвищення пенсійного віку доведеться думати, «якби не намагалися і які б м’які варіанти не придумали».

Нагадаємо. Раніше саме ця депутатка від фракції «Слуга народу», заявила про те, що платити пенсії на окуповану територію – це вигідно для бюджету, бо не потрібно платити додаткові гроші тут.

Місяць тому Галина Третьякова також наголосила, що пенсіонери, які проживають в ОРДЛО, мають право отримувати як українську пенсію, так і виплати з боку окупаційної влади.