Словенія планує залучити побільше українських заробітчан, оскільки більше 45% роботодавців стикаються з нестачею кандидатів на вакантні посади. І це при тому, що кожен дев’ятий у цій країні – гастарбайтер. Українців будуть переманювати в рамках так званої нової стратегії залучення робочої сили з країн, які географічно та культурно близькі словенцям. Про це повідомляє «Балканський оглядач».

Але є одна з головних вимог – знання словенської мови.

Щоб такі плани здійснилися в Словенії вирішили прийняти заохочувальні поправки до закону про регулювання ринку праці, які зараз розглядаються в парламенті.

Але є одне «але». Якщо документи приймуть, то з моменту звернення до Служби зайнятості потенційним працівникам дадуть 12 місяців для вивчення словенської мови на базовому рівні (вартість курсу сплачує Служба зайнятості). Якщо ж бажаючий потрапити до Словенії на заробітки не впорається, то його виключають зі списку претендентів.

Згідно словенському закону про вживання мови, працівник, який контактує з клієнтами, повинен вміти розмовляти по-словенські. Рівень знань перевіряється інспекцією, і, як кажуть у місцевому Мінпраці, часто трапляється так, що роботодавець змушений перевести людину на робоче місце, де ці знання не потрібні.

На сьогоднішній день у Словенії вже є угоди з імпорту робочої сили з Сербією, Боснією та Герцеговиною, але вже обговорюється питання підписання такого документа і з Україною. Її оцінюють як країну, цікаву з точки зору професійного профілю працівників і як країну, де існує культурна близькість до словенців.