Терапевтичний шолом, який допомагає впоратись з наслідками контузії, розроблено в Інституті неврології, психіатрії та наркології при Національній академії медичних наук у Харкові. Лікувальний ефект пристрою ґрунтується на випромінюванні, яке спрямовується на різні травмовані ділянки мозку. Це зменшує головний біль.

Наукові дослідження в цьому напрямку велись ще в середині 90-х років. Тоді Микола Посохов (доцент, завідувач відділенням функціональної нейрохірургії Інституту неврології, психіатрії і наркології) та його колега Анатолій Коробов (керівник лабораторії квантової біології та квантової медицини) розробили 24-світлодіодні матриці, які можна було застосовувати в домашніх умовах. Потім вони почали працювати над створенням більших матриць, з інфрачервоними хвилями.

В сучасних умовах попит на такий пристрій значно виріс. Як пояснює Микола Посохов, шолом може бути корисним при травматичних хворобах мозку, які розвиваються внаслідок контузій. Коли частина нервових клітин гине та розпадається, продукти розпаду мають антигенну властивість. Імунна система реагує на них, починаючи виробляти специфічні антитіла, що шкодять мозку. Поставити під контроль та блокувати цей процес можна за допомогою створеного вченими шолома зі світовим випромінюванням.

Винахід пройшов випробування: його застосував на собі Андрій Ковальчук, боєць батальйону «Айдар». За його словами, після курсу реабілітації головні болі стали менш інтенсивними.

Шолом дієвий не тільки сам по собі, а й у комплексній терапії. Як стверджують винахідники, світлодіодні хвилі згладжують побічні ефекти від застосування медикаментів та підвищують їх засвоюваність.