Прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков розповів, що метою зустрічі Путіна з лідером України Володимиром Зеленським є спроба відшукати шляхи вирішення деяких конфліктів. Про це він заявив під час ефіру телепередачі «Москва. Кремль. Путін» на телеканалі «Росія 1».

Пєсков підкреслив, що до цього Зеленський і Путін проводили «вельми і вельми» непогані розмови по телефону.

За словами прес-секретаря, обом лідерам потрібно вирішити низку проблем до Нового року, а більш за все це стосується газових справ. Також прес-секретар Путіна наголосив, що ця зустріч буде мати скоріше ознайомчий характер, тому що особисте спілкування багато в чому відрізняється від розмови телефоном. Він вважає, що голови обох держав дійсно спробують «знайти якісь розв’язки», а не будуть зводити проблеми у глухий кут.

Тим часом, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров також заявив, що в Кремлі готові на двосторонні відносини з Україною. Але при цьому він у тому ж ефірі програми «Москва. Кремль. Путін» в черговий раз звинуватив українську владу в небажанні співпрацювати. І наголосив, що у Кремлі хочуть, щоб Україна показала свою реальну готовність до двостороннього діалогу.

«Не ми скорочували двосторонні відносини, переривали транспортне сполучення. Якщо українська сторона, як зараз багато експертів в Києві говорять, зацікавлена ​​в їх відновленні, думаю, що за нами не заіржавіє», – відповів міністр на питання про перспективу відносин України і Росії.

Більш того, він сказав, що в Кремлі вже бачать можливість прямої розмови президентів Володимира Зеленського та Володимира Путіна.

«Вона (можливість, – ред.) не буде формальною, тому що це станеться на полях іншого заходу, але контакт буде, безумовно, корисний», –  сказав Лавров.

Також він додав, що «немає сенсу гадати», чи може ця зустріч стати повноформатною.

Підтвердив намір «поговорити» і помічник президента РФ Юрій Ушаков на тому ж каналі. Він сказав, що лідери Росії та України можуть відійти в бік і…

«Є намір провести таку двосторонню зустріч. Просто буде багато залежати від того, як буде побудований графік роботи самої «четвірки». Навіть можуть відійти в сторонку удвох і поговорити там 30 хвилин, а можуть півтори години», – зазначив він.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков наприкінці додав, що поки що не знає як це все буде проходити, і говорить, що формат зустрічі двох лідерів стане відомий ближче до дати саміту «нормандської четвірки».

«Так чи інакше Путін і Зеленський поспілкуються. У випадку Путіна і Зеленського – це набагато важливіше, ніж антураж зустрічі. Яким буде антураж, яким буде формат, напевно, про це буде досягнуто домовленості вже ближче до самої зустрічі», – сказав він.

Також Пєсков зазначив, що зустріч може посприяти знаходженню «розв’язок» в ключових проблемних питаннях не тільки по газовим питанням. А взагалі…

«Можна припустити, що це буде зустріч не заради того, щоб все завести в глухий кут, а щоб дійсно спробувати знайти якісь розв’язки», – додав він.

Нагадаємо. 9 грудня «нормандська четвірка» (Україна, РФ, Франція, Німеччина) збереться на вищому рівні вперше з 2016 року, щоб обговорити подальше врегулювання конфлікту на Донбасі.