Андрій Сенченко – корінний кримчанин, який три терміни працював віцепрем’єром кримського уряду, давав команду перекрити воду до окупованого Росією Криму, зробив прогноз щодо повернення півострова.

Про це колишній віцепрем’єр кримського уряду, екснардеп трьох скликань Андрій Сенченко розповів в інтерв’ю «Главкому».  

Він розповів, що регулярно спілкується з різними людьми, які там залишились, серед яких були ті, хто аплодував приходу Путіна і розмахував триколором, і ті, хто і досі активно пручається, і яких репресують за це.

«Беруся стверджувати, що Крим, з точки зору фактичного повернення до складу України, сьогодні значно ближчий, ніж Донбас. Адже на Донбасі все це замішане ще й на крові», – заявив він.

І додав, що у Криму завжди було 20% ментально проросійського населення, але зараз половина з цих людей аплодували б поверненню Криму в Україну».

Сенченко також розповів, що за роки окупації особливо розчарувалися пенсіонери, які сподівалися на вищі пенсії та кращу медицину. Пенсії їм дійсно збільшили, помноживши на курс рубля. Але з 2015 року нові пенсіонери отримують загальноросійські пенсійні нарахування. До цього додаються погана якість медицини і продуктів.

«Наразі, на сьомому році війни, люди, прийшовши на сімферопольський ринок, питають – «наша» ковбаса чи сметана є? Для них це як пароль», – говорить Сенченко.

Також, за словами політика, на противагу проросійським настроям, у Криму завжди було 20% проукраїнського населення. Це не лише кримські татари, але й багато молоді різних національностей, яку зараз намагаються витіснити й замістити на російське населення. Для цієї частини населення російська окупація – це проблеми з перспективою освіти, роботи, мандрівок світом.

«В період окупації росіяни віднесли їх до так званої групи підвищеного ризику. Їх намагаються витіснити з Криму, замістивши, власне, російським населенням, тому що для цих людей СРСР і Росія, як ментальний правонаступник Союзу, є порожнім звуком. Для них Росія – країна, що окупувала Крим і створила купу проблем: з перспективою освіти, роботи, мандрівок світом. Вони стали людьми другого сорту з «лівими» російськими паспортами, неможливістю отримати легально візу і т.п. Тема з їхнім незаконним призовом до армії – це теж механізм тиску і форматування мізків», – заявив він.

Андрій Сенченко – корінний кримчанин, три терміни працював віцепрем’єром кримського уряду, був народним депутатом трьох скликань, а минулого року, вийшовши з партії «Батьківщина», став одним з лідерів «Сили права». Початок російсько-української війни зустрів на посаді т.в.о. заступника глави Адміністрації президента. На цій посаді саме він дав команду перекрити Північнокримський канал.

Крім того, займався визволенням українських заручників у Криму та вів переговори з окупантами про виведення нашої військової техніки. Наразі Сенченко активно працює в площині притягнення РФ до юридичної відповідальності і закликає громадян, що постраждали від російської агресії та окупації, вимагати компенсації за заподіяну шкоду.