Сейм Литви виступив за припинення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2» у зв’язку з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це повідомляється на сайті литовського парламенту.

24 вересня сейм Литви ухвалив резолюцію щодо отруєння Навального та «Північного потоку-2». Литовські парламентарі зазначають, що отруєння опозиціонера вкотре нагадує про необхідність зупинити будівництво газопроводу.

«Отруєння Навального з використанням хімічної отруйної речовини, що паралізує, розробленої в російських лабораторіях і забороненої міжнародними договорами, ясно показало, що Кремль не готовий змінити своє агресивне і цинічне ставлення до політичної опозиції», – йдеться в резолюції.

Читайте також: ФРН запропонувала США мільярдну угоду в обмін на відмову від санкцій стосовно «Північного потоку-2»

Сейм звернувся до Німеччини із закликом відмовитися від проєкту газопроводу. І наголосив, що «Північний потік-2» взагалі не має економічного підґрунтя. Це є геополітичний проєкт, який посилить залежність Європи від природного газу, що поставляється Російською Федерацією.

Читайте також: Держдеп США заявив про створення коаліції: «Північний потік-2» є загрозою для безпеки Європи та України

Литовські депутати закликають також Європейський Союз прийняти й реалізувати додаткові персональні та галузеві санкції проти режиму РФ.

Нагадаємо. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель активно підтримувала будівництво, але недавно заявила, що не виключає можливості того, що газопровід «Північний потік-2» може зазнати впливу ймовірних санкцій проти Росії через отруєння Навального.

Олексій Навальний впав у кому 20 серпня через можливе отруєння у російському аеропорті. Через два дні він був транспортований у клініку в Німеччині.

Представник кабміну ФРН заявив, що німецька лабораторія знайшла в організмі Навального сліди отрути з групи «Новачок».

Канцлер Ангела Меркель констатувала, що Навальний став жертвою злочину, і Кремль повинен відповісти за отруєння.

Трубопровід проходить в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських і балтійських країн – винятково через економічні зони та територіальні води Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини.