Зокрема, йдеться й про припинення реалізації на території України через магазин додатків Play Market і App Store мобільних додатків, які розроблені юрособами, щодо яких введено санкції.

Про це повідомили в СБУ у відповіді на журналістський запит Укрінформу щодо відновлення на території України забороненого мобільного додатку «ВКонтакте».

У відповіді вказується, що СБУ «вживає необхідні заходи з виявлення та нейтралізації загроз державній безпеці України в кібернетичній та інформаційній сфері на виконання відповідного рішення РНБО та указу президента, де визначено перелік осіб та компаній до яких на території України запроваджені персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції)».

Керівник Управління взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю СБУ Олена Гітлянська повідомила, що окремі компанії в Україні знаходять можливості для обминання заблокованих інтернет-ресурсів.

«В ході моніторингу (ефективності санкцій – ред.) встановлено, що більшість Інтернет-провайдерів використовують зазначене рішення РНБО України. Проте, окремими компаніями в обхід заборон вживаються заходи, спрямовані на забезпечення користувачам можливості оминати блокування ресурсів без використання додаткового програмного забезпечення, зокрема, через додатки мобільних пристроїв», – сказала вона.

Крім того, іноземні компанії Google, LLC і Apple Inc. попереджено щодо поширення на їхніх сервісах Play Market і App Store мобільних додатків, які були розроблені юрособами, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

СБУ також звернулася до МЗС України з проханням поінформувати іноземних партнерів щодо необхідності приведення діяльності компанії Google, LLC і Apple Inc. відповідно до вимог українського законодавства з метою припинення доступу до заборонених на території України ресурсів/сервісів. Мовиться про припинення реалізації на території України, у тому числі на безоплатній основі, через магазин додатків Play Market і App Store мобільних додатків, розроблених юрособами, щодо яких введено санкції.

Водночас у Службі безпеки України зауважили, що санкційне законодавство України містить серйозні прогалини. У ньому не передбачено деяких видів санкцій та немає визначення державних органів, які мали б відповідати за реалізацію конкретних видів санкцій, передбачених статтею 4 Закону України «Про санкції». У законодавстві не встановлено порядок притягнення до відповідальності за дії спрямовані на нівелювання або обхід вже застосованих обмежувальних заходів (санкцій).

Також не врегульовано у законодавстві порядок і механізм виконання такого виду санкцій, як заборона Інтернет-провайдерам надавати послуги з доступу користувачам мережі Інтернет до ресурсів/сервісів, в тому числі до субдоменів.

«Вирішити окремі зазначені проблемні питання передбачається законопроектом №4002, до якого Службою безпеки України на адресу Верховної Ради України надіслано пропозиції та зауваження», – повідомила Гітлянська.

Нагадаємо. Рішенням РНБО від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», уведеним в дію Указом Президента України від 15 травня 2017 р. №133, було застосовано санкції проти російських соціальних мереж та ряду інших Інтернет-ресурсів строком на три роки.

Рішенням РНБО від 14 травня 2020 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», уведеним у дію Указом Президента України від 14 травня 2020 р. №184, ці санкції продовжено до 2023 року.

Через зміну проксі-серверів з’явилась можливість обійти блокування мобільного додатку «ВКонтакте».