У Запоріжжі Служба безпеки України припинила діяльність групи сепаратистів, які навесні 2014 року виїхали до тимчасово окупованого Луганська, а потім в інтересах ворожих спецслужб повернулися у Запоріжжя.

Про це повідомляється на сайті Служби безпеки України.  

Зазначається, що затримана група сепаратистів належала до одного з проросійських радикальних рухів, послідовники якого виступають за відділення південно-східних регіонів від України для створення на їхній території терористичних організацій за зразком «Л/ДНР». Вони намагалися розхитувати ситуацію в регіоні та пропагувала ідеї «руської весни».

«Після невдалої спроби захоплення влади в Запоріжжі навесні 2014 року зловмисники виїхали до тимчасово окупованого проросійськими силами Луганська. Спочатку вони допомагали бойовикам облаштовувати незаконні блокпости та барикади навколо захоплених адміністративних будівель, а пізніше розпочали співпрацю із представниками так званого «силового блоку Л/ДНР», – йдеться в повідомленні.

Однак російські спецслужби вирішили, що вони принесуть більше «користі» на мирній території України.

«За задумом кураторів учасники групи мали повернутися в Запоріжжя і чекати подальших вказівок. Терористи планували використовувати групу для здійснення підривної діяльності та нагнітання суспільних настроїв на мирній території України. На виконання ворожого завдання напередодні державних свят зловмисники розповсюджували в місті деструктивні матеріали із закликами до повалення конституційного ладу, насильницької федералізації та створення фейкової «Запорізької народної республіки»», – повідомляють в СБУ.

Зазначається, що під час слідчих дій за місцями проживання учасників групи правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, медалі та нагрудні знаки так званих «Л/ДНР» і країни-агресора, амуніцію, сепаратистську та комуністичну символіку.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 436-1 (поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного режиму) Кримінального кодексу України.