Контррозвідкою Служби безпеки України викрито та припинено привласнення бюджетних коштів керівництвом одного з державних оборонних підприємств.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Під час розслідування співробітники спецслужби задокументували, що керівництво наказувало підлеглим списувати придатні до експлуатації авіаційні запчастини літаків, які знаходились на держпідприємстві.

Посадовці діяли через підконтрольні комерційні структури. Підрядники здійснювали фіктивний ремонт деталей, а списані запчастини видавали за нові, змінюючи автентичні серійні номери. Керівництво заводу у оплачувало «ремонт» та за кошти держпідприємства закуповувало списані запчастини як нові за завищеними цінами. Отримані за цією схемою кошти привласнювалися організаторами та виконавцями.

З метою прикриття злочинного механізму посадовці підробляли документацію про списання, закупівлю та нібито проведені регламентні роботи з ремонту запчастин.

За інформацією контррозвідки, керівники підприємства перерахували за неякісну продукцію понад 100 мільйонів гривень державних коштів.

Під час проведення обшуків у приміщеннях заводу, офісах підконтрольних фірм та за місцями проживання фігурантів було вилучено фінансову документацію, яка підтверджує злочинну діяльність, та велику суму готівки у валюті.

У межах кримінального провадження за ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу України встановлюються збитки, які посадовці нанесли державному бюджету. Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до протиправної діяльності.