Контррозвідники Служби безпеки України викрили посадовців Державного підприємства «Житомирський бронетанковий завод» на зловживаннях. За державні кошти проводились штучні тендери та закуповувались запчастин сумнівної якості.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.  

Вказується, що контррозвідники СБУ викрили оборудку із державними коштами на «Житомирському бронетанковому заводі».

«За версією досудового слідства, навесні минулого року чиновники держпідприємства, яке входить до структури «Укроборонпрому», оголосили конкурсні торги на закупівлю деталей на загальну суму понад півтора мільйона гривень. Переможцем тендеру, оголошеного у межах Державного оборонного замовлення, стала комерційна структура із Київського регіону», – йдеться в повідомленні.

Під час перевірки документації було встановлено, що умови торгів були штучними – до тендеру було допущено лише двох учасників і обидва із ознаками фіктивності. При цьому виписані умови тендеру були у такому вигляді, щоб перемогу отримала заздалегідь визначена бізнес-структура. А єдиним конкурентом фірми-переможця була інша фірма, яка пов’язана з переможцем через третю комерційну структуру і має спільний персонал.

Також вказано, що зайві витрати становили понад 750 тисяч гривень державних коштів через завищення цін на запчастини у 2,7-5 разів від закупівельної вартості.

«Сертифікати на продукцію, які мали відповідати критерію виробництва у США, мали ознаки фальсифікації – в інформаційних базах власником бренду фірми, яка проводила сертифікацію, є РФ, а безпосереднім виробником продукції одна з країн Східної Азії», – повідомляє СБУ.

Також йдеться про те, що використання цих деталей могло призвести до передчасного виходу з ладу бронетехніки, що передається Збройним Силам України.

Під час обшуків на держпідприємстві та за місцями реєстрації фіктивних фірм-учасниць тендеру правоохоронці вилучили оригінали тендерної документації, фінансово-бухгалтерські документи, печатки всіх суб’єктів господарської діяльності учасників оборудки, специфікації, що стосуються закупівлі і порядку використання деталей, комп’ютерну техніку. Крім того, було вилучено майже 400 тисяч гривень в національній та іноземній валюті.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) ККУ триває.