В СБУ заявили, що передали всі відео з 4 камер спостереження у справі про вбивство Павла Шеремета. Таким чином слова міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що поліція не отримала цих записів, є неправдою.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки у відповіді на запит «Слідства.Інфо».

Служба безпеки України додає, що слідчий у справі отримав всі матеріали в оригінальному вигляді з належним процесуальним оформленням.

«Отримані співробітниками Служби безпеки України носії інформації із записами камер зовнішнього спостереження, що розташовані в одному з будинків поблизу місця злочину, були передані слідчому з відповідним процесуальним оформленням, в оригінальному вигляді, без внесення жодних змін у конфігурацію й об’єм матеріалів», — заявили у СБУ.

Варто нагадати, що мова йде про заяву міністра МВС Арсена Авакова у грудні минулого року про те, що поліція не отримала записи з 4 відеокамер, які розташовані поблизу місця, де було вбито журналіста. І одночасно підкреслив, що поліція разом з СБУ забрала ці записи відразу після того, як стався злочин.

А потім додав, що Генеральна прокуратура доручила вести розслідування саме поліції, при цьому їй не передали ці важливі для слідства записи.

«Ми не знайшли чотири камери. Ми не змогли їх отримати. Це хороші камери в хороших місцях. В дуже потрібних для нас місцях були, з хорошою якістю. Нам сказали: «Ми їх вам віддали раніше. Дивно, що ви їх не отримали». А їх не було», — заявив Аваков.

Нагадаємо. Журналіста Павла Шеремета вбили 20 липня 2016 року в центрі Києва – у машині спрацював вибуховий пристрій.

Причетними до вбивства Шеремета назвали 5 людей і всі вони мають безпосереднє відношення до АТО: медсестра Яна Дугарь, волонтер та лікарка Юлія Кузьменко, військовослужбовець та музикант Андрій Антоненка, Владислав та Інна Грищенко.

Журналісти theБабель опублікували висновок експертизи, який свідчить про те, що зріст підозрюваного Андрія Антоненко вищий за чоловіка, який потрапив на відео камер спостереження у ніч закладання вибухівки.

Також журналісти виявили, що керівництво поліції не оприлюднює одне з досліджень, яке для них робив британський експерт Іван Бірч. У цій експертизі вказується, що дослідження місцевості біля будинку Шеремета, закладання вибухівки і підрив машини з Павлом Шереметом могла здійснити одна жінка. Поліція затримала двох.

Крім того, оприлюднені висновки експертів суперечать одне одному і на це вказують безліч ЗМІ, які спостерігають за ходом слідства, дій правоохоронців та суду.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» також висловила стурбованість невідповідністю у доказах, які оприлюднила українська влада з приводу розслідування вбивства Павла Шеремета. Вони наголошують на тому, що позов про вирішення справи ґрунтується на чотирьох оскаржених експертних висновках.