Слідчі СБУ під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора оголосили про підозру українцю, якого було звільнено під час обміну утримуваними 29 грудня 2019 року: його підозрюють у катуванні співвітчизників під час їх утримання бойовиками так званої «ДНР».

Про це йдеться в повідомленні СБУ.  

Зокрема вказується, що чоловік знаходився на території заводу «Ізоляція», яка «славиться» найбільш жорсткими тортурами. Він з власного бажання вступив під час полону до складу НЗФ і катував своїх же співгромадян, яких утримували бойовики.

«Цей громадянин під час перебування у тюрмі так званого «МДБ ДНР» на території колишнього заводу «Ізоляція», що у Донецьку, добровільно вступив до складу вказаного незаконного збройного підрозділу. Спільно з іншими учасниками НЗФ він застосовував фізичне насильство та катував своїх же співгромадян, як цивільних осіб, так і полонених військовослужбовців Збройних Сил України, які утримувались у цій катівні. Доказову базу зібрано у результаті проведених допитів потерпілих, а також завдяки злагодженій роботі прокурорів, слідчих та оперативних співробітників контррозвідки СБ України отримано докази вчинення ним особливо тяжких злочинів», – сказано в  повідомленні СБУ.

Співробітники Служби безпеки під час обшуку за місцем проживання підозрюваного виявили речі та документи, що підтверджують його участь у збройному угрупованні «ДНР».

«Наразі затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених, частиною 1 статті 438, частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває досудове слідство.