7-8 вересня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив робочий візит до Румунії. Це перший візит глави МЗС України до Румунії з 2017 року.

Про це повідомили у пресцентрі МЗС України.

Зазначається, що під час поїздки Кулеба зустрівся з прем’єр-міністром Румунії Людовіком Орбаном, провів переговори з міністром закордонних справ Румунії Богданом Ауреску, виступив як почесний гість із промовою на щорічній нараді румунських послів, а також мав зустрічі у румунському парламенті та з лідерами української громади Румунії.

Кулеба розповів про створення «Кримської платформи» задля консолідації міжнародних зусиль з деокупації Криму і запросив Румунію приєднатися до її створення.

Під час виступу на щорічній нараді румунських послів міністр також поінформував представників румунської сторони щодо порушення повного та всеосяжного режиму припинення вогню 6 вересня збройними формуваннями Російської Федерації, внаслідок чого загинув один український військовослужбовець, ще один був поранений.

«Санкції — це не вакцина, і одного щеплення не буває достатньо. Це радше терапія, яка має тривати стільки, скільки потрібно, допоки хвороба не мине», – наголосив Кулеба.

З боку румунської сторони глава відомства отримав підтвердження у підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Вони запевнили, що санкційний режим щодо Російської Федерації буде продовжений, а незаконну окупацію Криму визнавати ніколи не будуть. Крім того, підтвердили цілковиту підтримку євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України.

Говорили також про розвиток економічного співробітництва, підвищення обсягів торгівлі та інвестицій, про амбітні плани співпраці в енергетиці.

«Йдеться, насамперед, про експорт електроенергії, видобуток та транспортування природного газу, а також вироблення та транспортування водню, зокрема у рамках Європейської зеленої угоди», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що було вирішено створити окрему українсько-румунську робочу групу з енергетики для прискорення реалізації проєктів.

«Група могла би зібратися вже найближчим часом, не чекаючи засідання спільної міжурядової комісії. Сторони почнуть розмовляти, шукати точки дотику. Енергетика несе величезний потенціал взаємної вигоди для України, Румунії та регіону загалом», – наголосив міністр МЗС.

Обговорили також і питання захисту прав національних меншин – румунської в Україні та української у Румунії.

«Співрозмовники погодилися, що відвертий діалог і конструктивний підхід із повагою до національних інтересів України та Румунії сприятиме подоланню непорозумінь у цій дражливій для обох держав темі», – йдеться в повідомленні.

Кулеба наголосив, що Україна пишається румунською громадою і вважає її невід’ємною частиною українського суспільства. Він зазначив, що Україна зацікавлена у збереженні її національної ідентичності одночасно з кращою інтеграцією до українського суспільного життя та створенням можливостей самореалізації в Україні. Окрему увагу Дмитро Кулеба приділив питанню реалізації освітніх прав української національної меншини Румунії.

Крім того, міністр закордонних справ України поінформував українську громаду у Румунії та офіційний Бухарест про заплановане відкриття нового консульства України у м. Сігету Мармацієй.