Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України інформують: «Ситуація із зайнятістю набирає все більших обертів».

Інформація надана згідно з результатами аналізу, який проводила МОМ (Міжнародна організація з міграції) разом із Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України й Міністерством соціальної політики України. Зимою 2019 року проводився останній тур цього дослідження за фінансовою допомогою Бюро з питань населення, біженців та міграції Держдепартаменту Сполучених Штатів Америки.

У березні 2019 року ситуація виглядала так: відсоток працевлаштованих ВПО становив 48, що на 5% перевищувало показник за вересень 2018 року. Більша частина мігрантів влаштовані на стабільних роботах. Ще одна частина робітників зі статусом вимушених переселенців переконливо заявляє, що задоволена своїм працевлаштуванням і робоче місце повністю відповідає їхній спеціалізації.

Попри те, що рівень безробіття серед внутрішньо переміщених осіб значно знижується, результати опитування свідчать, що частина ВПО все ще знаходиться в пошуках заробітку. Вагому кількість серед них становлять саме жінки.

Однак мігрантів також не можна вважати однорідною групою. Результати дослідження показують нам, що існує велика різниця між середньомісячними зарплатами членів домогосподарств ВПО, що проживають у різних населених пунктах. Наприклад: у людей, які проживають у сільській місцевості цей показник є досить низьким, а у великих містах та мегаполісах – набагато вищим. Переселенці-мешканці мегаполісів розповідають, що коштів їм вистачає на все, починаючи від харчування та закінчуючи одягом та різними дрібничками. Однак у людей із сільської місцевості ситуація, на превеликий жаль, зовсім інша.