Після відставки Якова Смолія з посади голова Національного банку у нинішньої команди залишаються колишні «червоні лінії». Керівництво НБУ може повністю піти, якщо влада запустить так званий «друкарський верстат» або поверне банки попереднім власникам.

Про це на брифінгу заявила в. о. голови Нацбанку Катерина Рожкова.

І повідомила, що тимчасово буде виконувати обов’язки голови Національного банку.

«До призначення голови Національного банку, я буду виконувати обов’язки голови Нацбанку», – сказала Рожкова.

Вона наголосила, що основними «червоними лініями» залишаються незалежність Національного банку як інституції і право приймати рішення незалежно від політичних переконань і побажань.

«Це неприпустимість включення друкарського верстата, це недопустимість повернення банків колишнім власникам, це неприпустимість адміністративного втручання в ринкові відносини», – підкреслила Рожкова.

Читайте також: Зеленський вніс проєкт постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови НБУ: чого чекати

Нагадаємо. Верховна рада України сьогодні, 3 липня, відправила Смолія у відставку після того, як він подав заяву про звільнення за власним бажанням. Він пояснив своє рішення тим, що на НБУ систематично чинився політичний тиск через суди, проплачені мітинги та інформаційні атаки на керівництво.

У президента Володимира Зеленського тиск заперечують і називають його «наслідком відсутності нормальної комунікації з боку регулятора».